Több mint húszan meghaltak az amerikai árvízben

Wimberley, 2015. május 26.
Oldalára fordult faépület a medréből kilépett Blanco folyó partján a Texas állambeli Wimberleyben 2015. május 26-án. A hétvégi heves esőzések okozta áradásokban legkevesebb három ember életét vesztette és ezrek kényszerültek lak
Wimberley, 2015. május 26. Oldalára fordult faépület a medréből kilépett Blanco folyó partján a Texas állambeli Wimberleyben 2015. május 26-án. A hétvégi heves esőzések okozta áradásokban legkevesebb három ember életét vesztette és ezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására az Egyesült Államok középső részén. (MTI/EPA/Stephen Spillman)
Vágólapra másolva!
Több mint húsz halálos áldozatot követeltek az áradások az Egyesült Államok és Mexikó határvidékén, a Texas állambeli Houston városának egyes részei víz alá kerültek - közölték a hatóságok kedden.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Texast és Oklahomát már napok óta heves esőzés sújtja, és mindkét államban tornádók is pusztítottak. Houstonban helyi idő szerint hétfő este több mint 25 centiméter csapadék hullott néhány óra alatt. Sajtóhírek szerint a városban legalább tíz éve nem volt ilyen súlyos áradás.

Forrás: MTI/EPA/Stephen Spillman

Annise Parker, a 2,2 milliós Houston polgármestere kedden azt közölte, hogy az ítéletidőnek két ember áldozatául esett a városban. A politikusnő arra szólította fel a lakosokat, hogy húzódjanak biztonságos helyre és számoljanak további esőzésekkel.

Forrás: MTI/EPA/Stephen Spillman

A hatóságok később három újabb holttestre bukkantak Texas államban, ezzel együtt a két amerikai államban tizenegyre nőtt az áradások halálos áldozatainak száma. A vihar hétfőn 350-400 lakóházat döntött romba Wimberley településen, ahol tizenkét embert továbbra is eltűntként tartanak számon.

Forrás: MTI/EPA/Stephen Spillman

A határ mexikói oldaláról, Ciudad Acuna városból hétfőn tizennégy, tornádó okozta halálesetet jelentettek. A térségben több helyen óránként 270-300 kilométeres szélsebességet mértek. A helyi média szerint lakóházak százaiban keletkeztek károk, több épület teljesen megsemmisült.

Forrás: MTI/EPA/Stephen Spillman

"Borzalmas volt, reggel elkezdett esni, majd feltámadt a szél és minden a levegőbe repült" - mesélte a város egyik lakosa. A helyi polgári védelem vezetője elmondta, negyvennégy embert kórházba kellett szállítani, közel kétszázötvenen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Számos térségbeli államban az idei számít a valaha feljegyzett legcsapadékosabb májusnak. Oklahomában idén eddig 69,5 centiméter eső esett, a tavalyi évben viszont mindössze 10,9.