Putyin miatt kétmillió AIDS-es lehet Oroszországban

aids hiv világnap
Fund raising for Sidaction (AIDS organisation) Paris. France.
Vágólapra másolva!
Egyre gyorsabban terjed az AIDS-járvány Oroszországban, ahol a következő öt évben elérheti a kétmilliót a HIV-fertőzöttek száma – figyelmeztetett a legnevesebb orosz szakértő. Vagyim Pokrovszki szerint a Kreml konzervatív családpolitikája a felelős a helyzet romlásáért.
Vágólapra másolva!

Az állami AIDS-központ vezetője elmondta, hogy ma majdnem kétszer annyi, 930 ezer HIV-fertőzött van Oroszországban, mint 2010-ben, és a számuk a jövő év elejére elérheti az egymilliót, a következő négy-öt évben pedig megduplázódhat.

A fertőzés elsősorban heteroszexuális közösülés és intravénás kábítószer-használat útján terjed – idézte a szavait a brit Independent. Becslések szerint a fertőzöttek 60 százaléka fogyasztott drogot.

Rossz a felvilágosítás, nem tudják, hogy óvszert kellene használni Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Mintha nem létezne

Az utóbbi években gyökeresen megváltozott az orosz hivatalos hozzáállás. Miközben kizárólag a hagyományos családmodellt sulykolják, a megelőzés fontosságára gyakorlatilag semmi figyelmet nem fordítanak, és betiltották az ópiátpótlást. A kezelés horribilis összegekbe kerül a betegeknek, és éppen csütörtökön vettek rövid időre őrizetbe Moszkvában nyolc aktivistát, akik emiatt tiltakoztak.

Az azonban bizonyos, hogy bíróság elé állítják őket.

A heteroszexuálisokat és intravénás drogosokat érinti leginkább Forrás: Photononstop/Philippe Lissac/Godong

Nincs felvilágosítás

A brit Express emlékeztetett arra is, hogy Oroszországban hírhedten rossz a szexuális felvilágosítás, az ortodox egyház pedig jelentősen növelte a befolyását, mióta Vlagyimir Putyin hatalomra került.

Pokrovszki szerint az eddig elfogadott intézkedések hatástalanok, annak ellenére, hogy a kormányzat megígérte: az eddig 18 millióról 21 millió rubelre emeli az AIDS elleni harcra szánt összeget.

Kiemelte azt is, hogy az egészségügyi minisztériumban egyetlen ember sincs, akinek kizárólag a megelőzés elősegítése lenne a feladata.

„Ez a fertőzés a 25-35 év közöttieket érinti leginkább. Meghalnak, mire betöltenék a 35. életévüket, pedig még hosszú ideig a társadalom hasznos, dolgozó tagjai lehetnének” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az AIDS az oroszok, különösen a fiatalok körében súlyos halálok.