Vágólapra másolva!
Meglincseltek múlt héten egy boszorkánysággal vádolt asszonyt Pápua Új-Guineán. Az Amnesty International felszólította a kormányt, hogy akadályozza meg a hasonló borzalmakat.
Vágólapra másolva!

A Misila nevű asszonyt fekete mágia gyakorlásával vádolták, és a szomszéd falu lakosai agyonverték a múlt héten. Két másik nő alig menekült meg, de ők is hasonló sorsra juthatnak, ha a kormányzat nem tesz semmit a megmentésük érdekében – számolt be a brit Independent.

Kevés a rendőr

A gyilkosság a sziget egy világtól elzárt részén történt, ahol kevés a rendőr. Misila és négy másik nő januárban már majdnem életét vesztette, de akkor a rendőrök és misszionáriusok még meg tudták menteni az életüket. Az Amnesty International arra szólította fel a kormányt, hogy fokozza a rendőri jelenlétet ezeken a területeken.

A falusiak azzal vádolták az asszonyokat, hogy az ő boszorkány praktikáik miatt tört ki kanyarójárvány tavaly év végén Enga tartományban. A betegségben többen meghaltak.

Az elzárt vidékeken még erősen hisznek az emberek a mágiában Forrás: Vándorboy

Itt még hisznek a varázslatokban

Epenes Nili tartományi rendőrfőnök szerint az emberek arrafelé még erősen hisznek a mágiában. Most pénzt próbál szerezni a kormányzattól és a parlamenttől arra, hogy 10-12 rendőr és egy halottkém kíséretében a gyilkosság helyszínére utazhasson, alaposan kivizsgálhassa az esetet, és letartóztathassa a tetteseket.

A boszorkányüldözést egyébként sokáig a törvény is elnézte: csupán 2013-ban helyezte hatályon kívül a pápua új-guineai kormány azt az 1971-es rendelkezést, amelynek alapján kisebb büntetésre számíthattak azok, akik bántalmaztak vagy meggyilkoltak boszorkánynak hitteket.