Oroszország helyett Kína kaphatja a francia hadihajót

HORIZONTAL SHIPBUILDING INDUSTRY SHIPYARD WARSHIP HELICOPTER CARRIER NAVY ARMED FORCES FRIGATE CRANE
A picture shows the Sevastopol (L) and the Vladivostok warships, two Mistral class LHD amphibious vessels ordered by Russia from STX France in Saint-Nazaire, western France, on December 20, 2014. Russia will gladly take back the money it paid for French Mistral-class warships whose handover has been delayed by concerns over Moscow's role in the Ukraine crisis, deputy defence minister Yury Borisov has said. France, which is struggling economically, is faced with a tough decision: deliver the two mammoth warships to Russia and face the wrath of its NATO allies or end up with two vessels equipped for the Russian navy and pay the price and possibly heavy fines. AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
Vágólapra másolva!
Franciaország a hírek szerint Kínának ajánlja fel megvételre a Mistral osztályú kétéltű helikopterhordozó hadihajókat, amelyeket a szankciók miatt nem adhat el Oroszországnak. Az árut mindjárt be is mutatják a vevőknek, két francia hadihajó ugyanis hétnapos látogatásra Sanghajba érkezett.
Vágólapra másolva!

Most először kötött ki kínai kikötőben Mistral osztályú hadihajó – igaz, a Dixmude védelmi és parancsnoki funkciók betöltésére készült – számolt be az orosz sputniknews.com.

Jó üzlet lett volna

Franciaország és Oroszország 2011-ben kötött 1,3 milliárd dolláros megállapodást két Mistral építéséről; a Vlagyivosztokot tavaly novemberben, a Szevasztopolt az idén év elején kellett volna leszállítani, de ezt az ukrajnai válság miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók megakadályozták.

A két hajót kimondottan az orosz haditengerészet igényei szerint építették Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz a kimondottan az orosz haditengerészet különleges igényei szerint kialakított hajókkal. Felmerült, hogy elsüllyesztik őket, esetleg átadják a francia haditengerészetnek, vagy pedig eladják egy harmadik félnek.

Kínai források szerint Peking mellett Brazília, Kanada, Egyiptom és India is szerepel a potenciális vevők között. A kínaiak ugyan saját kétéltű hadihajót fejlesztenek, de ehhez modellként felhasználhatják a Mistralt.