Népszavazáson mondhatnak igent a melegházasságra az írek

Sam Smith melegházasság címlapi
Sam Smith- Melegházasság
Vágólapra másolva!
Az ír kormányfő arra buzdította a választópolgárokat, "írjanak történelmet" azzal, hogy a pénteki referendumon megszavazzák az azonos neműek házasságának legalizálását. Írország a világ első országa, ahol népszavazást tartanak a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Hatalmas áttörés lenne

A hívő katolikus Enda Kenny csütörtökön azt mondta, hogy a melegházasság törvényesítését célzó alkotmánymódosítás jóváhagyása olyan "áttörést" jelentene az ír polgári jogok terén, amelyet a homoszexuális emberek generációkon át el sem tudtak volna képzelni.

Írországban dönthetnek a világon először népszavazáson a kérdésben Forrás:YouTube

Várhatóan elfogadják

A referendumot felvezető kampány márciusi kezdete óta nyolc közvélemény-kutatás készült, és mindegyik azt jósolta, hogy az ír lakosság várhatóan az azonos neműek házasságának engedélyezésére fog szavazni. A legutóbbi, a hétvégén közölt felmérések szerint az igennel voksolók aránya akár a 60 százalékot is elérheti.

Morzsolódik az egyház tekintélye

A sokáig Nyugat-Európa egyik legkonzervatívabbnak tartott országában a homoszexuálisok jogainak támogatása az utóbbi évtizedekben rohamosan nőtt, párhuzamosan azzal, hogy a katolikus egyház tekintélye összeomlott az egyházon belüli pedofilbotrányok hatására.