Emberkereskedőktől féltik a nepáli gyerekeket

Nepalese children stand at a relief camp for survivors of the Nepal earthquake in Kathmandu on May 26, 2015. Hundreds of Nepalis gathered on May 25 at the rubble of a 19th-century tower in Kathmandu to mark one month since a devastating earthquake killed
Félnek a szülők és a hatóságok is
Vágólapra másolva!
Megtiltották a gyermekek törvényes felügyelet nélküli utazását Nepálban, a kormány így akarja megakadályozni a földrengések nyomán otthonukat elvesztett fiatalokkal való emberkereskedelmet.
Vágólapra másolva!

A gyermekeknek átmenetileg tilos a szüleik vagy törvényes gyámjuk nélkül utazni az ország egyik körzetéből a másikba - közölte szerdán Ram Paszad Battarai, a nepáli nő- és gyermekügyi, és szociális jóléti minisztérium szóvivője. A gyermekekkel együtt utazni kívánó hozzátartozóknak a szabályozás értelmében előzetesen be kell majd szerezniük a gyermekjóléti hatóságok igazolását, amely bizonyítja a kiskorúak feletti gyámságukat.

Gyanús személyeket keresnek

A szóvivő hangsúlyozta, a himalájai ország hatóságait utasították, hogy keressék a gyermekekkel együtt utazó gyanús személyeket. Az intézkedést azután hozták, hogy nemrég 54 olyan gyermeket találtak, akiket idegenek vittek volna az ország egyik körzetéből a másikba, élelmezést és iskoláztatást ígérve nekik. A szóvivő közlése szerint az említett gyermekek azóta biztonságban vannak, és az őket elcsalogató emberek ellen nyomozás indult emberkereskedelem gyanújával.

Félnek a szülők és a hatóságok is Forrás: AFP/Ishara S.Kodikara

Nepált április 25-én és május 12-én rázták meg súlyos földrengések. A természeti katasztrófában mintegy 8700 ember vesztette életét, s több mint százezren sérültek meg. Nepálból azonban katasztrófamentes időben is évente több ezer gyermeket visznek el emberkereskedők, elsősorban Indiába, hogy ott bordélyházakban vagy üzemekben dolgoztassák őket.