Nem engedélyezik az abortuszt a tízéves kislánynak

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International próbálja elérni, hogy a paraguayi kormány kivételesen engedélyezze az abortuszt annak a kislánynak, akit a mostohaapja erőszakolt meg, így esett teherbe. 
Vágólapra másolva!

Paraguayban csak abban az esetben engedélyezett az abortusz, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét. Az egészségügyi minisztérium azonban állítja: a 22 hetes terhes kislány esetében ez nem áll fenn.

A kora is elég

A kislány családja szerint azonban már a gyerek kora önmagában elég ahhoz, hogy veszélyes legyen a terhesség és a szülés. Az Amnesty International támogatja a család kérését, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a jogszabály túlságosan szigorú, nemi erőszak esetén sem enged kivételt.

A kislányt április 21-én erős hasi fájdalmakkal vitték kórházba Asunciónban, akkor derült ki, hogy terhes. A feljelentés nyomán azonnal megindult a rendőrségi vizsgálat – számolt be a CNN.

Monalisa Munoz illetékes ügyész szerint a nevelőapát gyanúsítják a nemi erőszakkal. A férfi elmenekült, körözést adtak ki ellene.

Évente kétmillió 14 évesnél fiatalabb lány szül a fejlődő országokban Forrás: Thinkstock

Őrizetben az anya is

A kislány anyját is őrizetbe vették, őt egyebek között kiskorú veszélyeztetésével vádolják.

Az ENSZ 2013-as jelentése szerint évente kétmillió 14 évesnél fiatalabb lány szül gyermeket a fejlődő országokban, és ez sokuknál maradandó vagy egyenesen végzetes egészségügyi károsodást okoz.

Becslések szerint a terhesség vagy a szülés közben fellépő komplikációk miatt közülük évente 70 ezren vesztik életüket.