Nagyköveteket nevezhet ki egymás országába az Egyesült Államok és Kuba

pápalátogatás, XVI. BENEDEK pápa (b) és Raúl CASTRO kubai elnök integet a havannai Forradalom Palotája előtt 2012. március 27-én, a római katolikus egyházfő kubai látogatásának második napján
Vágólapra másolva!
Jól haladnak a tárgyalások az Egyesült Államok és Kuba között - jelentette be kedden Raúl Castro kubai elnök, hozzátéve, a két ország nagyköveteket nevezhet ki egymás országába május 29-ét követően, amikor Washingtonnak be kell jelentenie, hogy törli Kubát a terrorizmust támogató országok amerikai listájáról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kongresszusnak negyvenöt napja van arra, hogy döntsön a Barack Obama elnök által kezdeményezett javaslatról, a határozathozatal határideje május 29-én lejár.

Raúl Castro és Barack Obama Forrás: AFP/Mandel Ngan

Kuba levétele a terrorizmust támogató országok listájáról akkor tekinthető befejezett ténynek, ha az amerikai kongresszus képviselői nem ellenzik Obama erről szóló indítványát. De ha elvetnék a kezdeményezést, az elnök még mindig megvétózhatja döntésüket.

Raúl Castro havannai sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, ahogy ejtik a Kuba elleni, a terrorizmus támogatására vonatkozó vádat, kinevezhetik a nagyköveteket.

A karibi szigetország korábban ezt az előzetes feltételt támasztotta az Egyesült Államokkal való diplomáciai viszony felújítására.