Menekültek verésével dicsekedett egy rendőr

Vágólapra másolva!
Németországban felzúdulást okozott hétfőn egy tényfeltáró riport egy rendőrről, aki a gyanú szerint menekülteket bántalmazott. Minisztertől jogvédő szervezetig a német belpolitika számos tényezője az eset következetes feltárását sürgette és megdöbbenésének adott hangot.
Vágólapra másolva!

Az NDR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság televíziójának és hírrádiójának vasárnap este sugárzott riportja szerint a szövetségi rendőrség egyik tagja 2014-ben a hannoveri főpályaudvar rendőrőrsén

legkevesebb két esetben bántalmazott és szégyenített meg szabálytalanságok miatt őrizetbe vett menedékkérőket,

mindezt pedig okostelefonjával dokumentálta és a felvételeket megosztotta egy közösségi portálon.

Házkutatás volt a rendőrnél

A hannoveri ügyészség hétfőn megerősítette a riportban ismertetett értesülést, miszerint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és fegyverrel visszaélés gyanúja miatt eljárást indítottak a rendőr ellen, aki a feltételezések szerint egy afganisztáni származású menekültet és egy marokkói származású menedékest bántalmazott. Közölték, hogy házkutatást tartottak a rendőr lakásában és a főpályaudvari rendőrőrsön.

Megrázó hírek

A menekültek elleni rendőri bántalmazásról szóló hírek "megrázóak" - nyilatkozott Aydan Özoguz bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszter. Amennyiben beigazolódik, hogy a szövetségi rendőrség egyik tagja "menekülteket kínzott és ezzel dicsekedett", akkor a hatóságnak az eseten túlmutató következtetéseket is le kell vonnia, "világossá kell tennie, hogy nem tűri el soraiban a emberi méltóságot semmibe vevő magatartást" - mondta az államminiszter az ARD országos közszolgálati televízió összefoglalója szerint.

Súlyos eset

A belügyminisztérium szóvivője súlyosnak nevezte az esetet és közölte, hogy a tárca támogatja az ügy feltárását. A menedékkérők, menekültek jogainak védelmére szerveződött Pro Asyl civil szervezet szerint a riport alapján úgy tűnik, hogy voltak egyenruhások, akik nem léptek fel a jogsértés ellen, ami külön "botrány a botrányban".

A rendőrök szakszervezete (GdP) szerint ugyan meglehet, hogy egyedi esetről van szó, de így is attól kell tartani, hogy az ügy miatt sérül a rendőrség tekintélye, megítélése. Az ellenzéki Zöldek szerint amennyiben beigazolódik a gyanú, elmondható, hogy Németországban "mélyütést kapott a jogállam".