Megszólalt az Origónak az amerikai vonatbaleset magyar túlélője

Sinkovics Ede képzőművész a bécsi (Wien) Keller galériában Jobb felső c. kirakós tili-toli logikai játékrenszerű Orbán Viktor portrékkal.
Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Nehezen tudja szavakba önteni az amerikai vonatbaleset magyar túlélője, Sinkovics Ede, hogy pontosan mi történt vele. A képzőművészben, ahogyan fogalmazott, még most is tombol az adrenalin, de a katasztrófa ellenére is kedélyesen nyilatkozott az Origónak. A baleset helyi idő szerint kedd este történt Philadelphia északi részén. A legfrissebb információk szerint legkevesebb heten meghaltak, és több mint kétszázan kórházba kerültek. Nyolc sérültnek válságos az állapota.
Vágólapra másolva!

"Még mindig kalapál bennem az adrenalin" – mondja az Origónak Sinkovics Ede, akit szerda este értünk utol telefonon. A képzőművész is azon a vonaton utazott, ami az egyesült államokbeli Philadelphia északi részén, a Port Richmond nevű városrészben kisiklott és felborult.

"Nagyon komoly erők dolgoznak ilyenkor"

A világhírű képzőművész New Jersey-be tartott, és az utolsó előtti vagonra szállt fel Washingtonban. Mint mondja, beállította az óráját, hogy el ne aludjon, majd kinyitotta a laptopját, hogy szörfözzön az interneten. Akkor is számítógépezett, amikor megtörtént a tragédia. Először csak annyit észlelt, hogy kialudtak a fények.

Sinkovics Ede hozzáteszi, hogy minden másodpercek alatt történt, és szinte lehetetlen részletesen kifejteni.

Sinkovics Ede képzőművész a CNN-nek, a FOX TV-nek és a CNBC-nek is nyilatkozott Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

És ennyi ideje volt arra, hogy megmentse magát.

Ami így is történt végül. Hatalmas füst lepte el a vagont, és azonnal kitört a pánik. Elmondása szerint a képzőművész hamar úrrá lett a helyzeten.

Többen próbálták ugyanis kinyitni az egyik ablakot, ami végül neki sikerült, viccesen megjegyzi, hogy "jó magyar módjára" intézkedni kezdett, "mint aki már látott életében szerszámokat is". Hiába "jajveszékelt" körülötte mindenki, mint mondja szó szerint üvöltött az emberekkel, hogy minél hamarabb hagyják el a kocsit.

"Attól féltem, hogy szemből jöhet egy másik vonat, ami belénk ütközik."

A többiekkel együtt végül ő is az ablakon mászott ki.

Gyorsan kimentették a túlélőket

Sinkovics Ede elmesélte, hogy alig telt el 5 perc, míg megérkezett az első mentőhelikopter a tragédia helyszínére. Körülbelül 10-12 perc volt, amíg megjöttek az első tűzoltók, rendőrök, a terrorelhárítás munkatársai és a különböző mentőalakulatok.

Ő maga is segített a mentésben. „Egy 110 kilós rendőrnek tartottam bakot” – idézi föl a pillanatot megkönnyebbülve a képzőművész, aki most már otthon van, és pár napig hanyagolni fogja a munkát, mert pihenni akar.

Műszaki mentők dolgoznak Philadelphiában, miután az éjjel kisiklott egy személyszállító vonat Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky

Halottakat nem látott, csak rengeteg sérültet. Elsősorban olyanokat, akiknek eltört a lábuk vagy a karjuk. Az eset után mintegy 40-50 perccel már mindenkit elszállítottak a kórházba, ahol a sérülteket a rendőrök is kihallgatták.

A műszaki mentőalakulatok még hosszú órákig dolgoztak a helyszínen Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A katasztrófa okairól Sinkovics Ede azt mondja,

bár neki nem tűnt fel, hogy a vonat gyorsabban halad a megengedettnél, biztos abban, hogy emiatt történt a tragédia.

"Volt már ilyen negyvenvalahányban, állítólag akkor is sokkal többel ment a jármű" – mondta a magyar túlélőnek az egyik utas.

Pályafutásának főbb állomásai

Sinkovics Ede 1999-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. Később a Magyar Képzőművészeti Egyetem ösztöndíjas doktori hallgatója volt.

2008 júniusától a Magyar Képzőművészeti Egyetem DLA aspiránsa. 1989 óta rendszeresen részt vesz a túlabarai alkotótábor munkájában, 1996-tól a festőkurzus művészeti vezetőjeként irányította a művésztelep munkáját. 2001 nyarától a barátaival együtt egy összművészeti műhelyt szervez a vajdasági Törökbecsén.

2006-ban három hetet töltött Tajvanon, ahol szobrászokkal dolgozott, valamint előadásokat tartott egyetemistáknak és főiskolásoknak. 2008-ban három hónapot volt Kínában ahol a helyi kortárs és hagyományos művészetet, valamint a kőfaragás lehetőségeit tanulmányozta.

A szerencse fia

Arra a kérdésre, hogy most mit érez, újjászületett-e a tragédia után, a képzőművész nemes egyszerűséggel azt válaszolja, hogy szerencsésnek érzi magát.

Így nézett ki az egyik szerelvény Forrás: MTI/AP/Joseph Kaczmarek

Annak örül a leginkább, hogy nem a vonat első vagy második szerelvényére szállt fel.

„Az első kocsi olyan volt, mintha egy sörösdobozt összetaposnál, majd megszurkálnád.”

A képzőművész a tanulságát levonva sem tud elszakadni vizuális mesterségétől. A beszélgetés zárásaként ugyanis azt mondja: "Nem is rossz ezeket a katasztrófafilmeket nézni. Csak egy baj van, hogy itt nem 5 perc alatt, hanem 4 másodperc alatt történik minden."

Sinkovics Ede pár horzsolással megúszta a szörnyű balesetet.

Még vizsgálják a tragédia okát

A Washingtonból New Yorkba tartó vonaton 238-an utaztak, és ötfős volt a személyzete. A vonat Philadelphia Port Richmond nevű városrészében, a Delaware folyó mentén siklott ki. A jármű egy nagyobb kanyarban borult fel, a hét kocsijából egy a tetejére fordult, három pedig az oldalára dőlt.

Műszaki mentők dolgoznak Philadelphiában Forrás: MTI/EPA/Mark Stehle

Az Amtrak szerint a baleset oka egyelőre nem ismert, de vizsgálják a történteket. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság is közölte, hogy vizsgálatot indít.

A vonat fekete dobozát megtalálták, a szerelvény sérüléseket szenvedett vezetőjét pedig kihallgatták.

A CNN hírtelevízió és az AP hírügynökség a vonatról készült videofelvételek alapján elvégzett számításokra hivatkozva azt közölte, hogy

a szerelvény a megengedett óránkénti 80 kilométeres sebesség mintegy kétszeresével haladhatott.