Litván kémet fogtak Moszkvában

Vágólapra másolva!
Letartóztatták a litván hírszerzés egy munkatársát Moszkvában - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Épp titkos dokumentumokat vett át,
Vágólapra másolva!

A litván állampolgárt titkos információkat tartalmazó dokumentumok átvételekor érték tetten kedden az orosz fővárosban. A papírokat egy orosz állampolgár adta át a litván kémnek, akit a moszkvai Lefortovo börtön vizsgálati fogdájában tartanak őrizetben.

Beismerő vallomást tett

Az orosz sajtó időközben nyilvánosságra hozta a hírszerző nevét is: Arstidas Tamosaitis letartóztatását a lefortovói kerületi bíróság két hónapra elrendelte. Ellene kémkedés gyanújával indult meg a büntetőeljárás. A férfi a bizonyítékok láttán beismerő vallomást tett. Az orosz titkosszolgálat azt is nyilvánosságra hozta, hogy az illető bevallotta: a Litván Köztársaság védelmi minisztériuma katonai hírszerzésének a tisztje.

Litvániában orosz kémet fogtak

A Kommerszant című orosz napilap internetes változata emlékeztetett rá, hogy április végén Litvániában elfogtak, majd őrizetbe vettek egy orosz férfit kémkedés vádjával. A litván hatóságok szerint az illető célja az volt, hogy litván állami intézményekbe, rendvédelmi és hírszerző struktúrákba jusson be. Április 30-án egy vilniusi bíróság elrendelte a kémkedéssel gyanúsított orosz három hónapra való letartóztatását.

Oroszország és a balti államok, - az EU- és NATO-tag Észtország, Litvánia, Lettország - kapcsolata az ukrán válság és a NATO-erők baltikumi jelenlétének erősítése miatt feszültebbé vált.