Összecsapások voltak Tel-Avivban

Izrael, Etiópia
Israelis protestors block the Ayalon freeway in Tel Aviv during a demonstration called by members of the Ethiopian community against alleged police brutality and institutionalised discrimination, on May 3, 2015. The protest came three days after a stormy demonstration in Jerusalem sparked by footage showing two police officers beating an Israeli soldier of Ethiopian origin in uniform. More than 135,000 Ethiopian Jews live in Israel, having immigrated to the Jewish state in two waves in 1984 and 1991. AFP PHOTO / JACK GUEZ
Vágólapra másolva!
Könnygázt és hanggránátokat vetett be az izraeli rendőrség a rendőri rasszizmus és erőszak ellen Tel-Aviv belvárosában tüntető etióp zsidókkal szemben, miután ismét erőszakossá vált egy tiltakozó megmozdulás.
Vágólapra másolva!

Akárcsak csütörtökön Jeruzsálemben, vasárnap este Tel-Avivban is elfajult az etióp származású zsidók tüntetése, akik egy hét alatt már másodszor vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a velük szemben gyakorolt megkülönböztetés ellen.

Az autópályát is lezárták a demonstrálók Forrás: AFP/Jack Guez

Üvegek és kövek

Az etiópok előbb délután békés felvonulással lezárták az Ajalon autópályát, a város legfontosabb főútját, majd a városháza előtti térre vonultak. Ott a tüntetés ötödik órájában többen közülük megpróbáltak behatolni a városházára, amit a felsorakozott rohamrendőrök megakadályoztak.

Az egyre erőszakosabbá vált tömegből üvegekkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták a rendőröket, akik könnygázzal és hanggránátokkal oszlatták a demonstrálókat. Tíznél is több rendőr megsebesült, sok tüntetőt letartóztattak.

Az etióp zsidók a hatóságok rasszizmusa miatt vonultak az utcára Forrás: AFP/Jack Guez

A baj mélyebb

Johanán Daninó, az izraeli rendőrség főkapitánya az izraeli tízes tévécsatorna esti híradójának úgy nyilatkozott, már többször tárgyalt az etióp közösség vezetőivel, s megígérte nekik, hogy a jövőben mindent elkövet, hogy a rendőrség ne alkalmazzon hátrányos megkülönböztetést velük szemben.

Daninó azt is kifejtette, hogy a baj valójában sokkal mélyebb, és nem csak a rendőrség munkáján kell változtatni, hanem az etióp zsidók izraeli befogadását, beilleszkedését kell megreformálni.
A tervek szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn személyesen találkozik az etióp zsidók képviselőivel, hogy meghallgassa panaszaikat.

A belvárosban tüntettek az etióp zsidók Forrás: AFP/Jack Guez

Erőszak

A tüntetéshullámot etióp származásúak elleni, indokolatlanul erőszakos rendőri akciók váltották ki. Az egyik eset során a rendőrök megvertek egy etióp származású katonát, amit egy biztonsági kamera rögzített, és a felvétel az utóbbi napokban bejárta az izraeli közösségi médiát.

Izraelbe az állam 1948-as megalapítása óta 120 ezer etiópiai zsidó vándorolt be. Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől, és izraeli vallási elöljárók csak az 1970-es évek közepén ismerték el őket zsidóként. 1975 óta az izraeli állam segítette és támogatta betelepülésüket.