Globális fellépésre van szükség a menekültkérdésben

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatását kérte az Európába a Földközi-tengeren érkező menekültáradat kezelésében hétfőn New Yorkban Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Vágólapra másolva!

Meg akarják semmisíteni a hajókat

Az Európai Unió (EU) vezetői áprilisban abban állapodtak meg, hogy be kell azonosítani, le kell foglalni és meg kell semmisíteni az embercsempészek által használandó hajókat. Mogherini közölte, hogy a művelet részletei, amelyhez az EU a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szervének felhatalmazását kéri, még kidolgozás alatt állnak, és azokat május 18-án meg fogják vitatni az uniós külügyminiszterek.

Federica Mogherini Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Közös fellépésre van szükség

Mogherini hangsúlyozta, hogy a menekültválság kezelésében nem csupán európai, hanem közös globális fellépésre van szükség, ezért az EU számít a BT támogatására az életmentésben és az emberek kétségbeesését kihasználó bűnszervezetek felszámolásában. Az uniós diplomácia koordinátora ígéretet tett arra, hogy egyetlen menekültet vagy migránst sem fognak hazatelepíteni a beleegyezésük nélkül.

Oroszország nem támogatja

A határozattervezetet, amelynek értelmében az előirányzott európai művelethez a Biztonsági Tanács az ENSZ Alapokmányának az erő alkalmazására feljogosító 7. cikkelye alapján adna felhatalmazást, a BT két európai állandó tagja - Nagy-Britannia és Franciaország -, valamint Litvánia és Spanyolország dolgozza ki. Oroszország viszont előre jelezte: szerinte "túl messzire" megy az a terv, amely az embercsempészek hajóinak megsemmisítésével számol.

Az olasz partiőrség segíti elhagyni a mentőhajót a Földközi tengerről kimentett menekülteknek Dél-Szicíliában Forrás: AFP/Marcello Paternostro

Az életmentés a legfontosabb

"Első számú célunk az életmentés. A rendkívüli helyzet megköveteli a rendkívüli és egyeztetett válaszlépéseket" - hangoztatta Mogherini a 15 tagú tanács előtt. "Nemcsak humanitárius szükséghelyzet, hanem biztonsági válság is kialakult, mert a csempészhálózatok kapcsolatban állnak a terrorista tevékenységgel és egyes esetekben finanszírozzák is azt" - tette hozzá.

Ez a menekült nem érkezett meg élve a máltai partokhoz Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Majdnem kétezren haltak meg

Idén az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint mintegy 1800 Európába tartó kivándorló veszett a Földközi-tengerbe. Az ázsiai, afrikai és közel-keleti háborúk és a szegénység elő menekülők közül mintegy 51 ezren érkeztek tengeri úton Európába, közülük 30 és fél ezren Olaszországon át.