Aggódik az ENSZ Macedónia miatt

Bóvlicimborák, körkép az azonos mértékben leminősített országokról, Macedónia
Vágólapra másolva!
Az ENSZ aggodalmát fejezte ki pénteken a demokrácia és az emberi jogok macedóniai helyzete miatt, miután a nyugat-balkáni országban hetek óta tömegtüntetések zajlanak a kormány ellen.
Vágólapra másolva!

Ivan Simonovic, az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes főtitkárhelyettese "mély aggodalmának" adott hangot a "jogállamiságot érő komoly kihívások" és a "demokratikus tér beszűkülése miatt". Az illetékes csütörtökön két napos látogatásra érkezett Szkopjébe.

Simonovic sajtótájékoztatóján kiemelte:

Macedóniának fontos teendői vannak a független igazságszolgáltatás, valamint a szólás- és sajtószabadság területén.

Május elején tűzharc tört ki rendőrök és fegyveresek között a macedóniai Kumanovóban, a harcoknak tizennyolcan estek áldozatául. Simonovic az üggyel kapcsolatban "gyors, átfogó és pártatlan" vizsgálatra szólította fel a hatóságokat.

Macedóniának van még hova fejlődnie Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Macedóniában az utóbbi hetekben több alkalommal is tízezrek vonultak utcára Nikola Gruevszki miniszterelnök lemondását követelve. Az ellenzék egyebek mellett korrupcióval, választási csalással, valamint törvényellenes lehallgatások elrendelésével vádolja a kormányfőt.

A tiltakozások azután kezdődtek a kétmilliós országban, hogy egy ellenzéki vezető hangfelvételeket tett közzé, amelyeken állítása szerint a kormányfő, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogyan tussolják el azt a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el. A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.