Allahra, nem felejtjük a szeplőtlen fiatalok kivégzését

Vágólapra másolva!
Véres megtorlásra szólította fel az egyiptomiakat a Muszlim Testvériség iszlamista mozgalom szóvivője, válaszul arra, hogy a hét végén felakasztottak hat terrorizmussal vádolt fiatalt.
Vágólapra másolva!

- áll Mohamed Montaszer Twitter-oldalán. A szóvivő olyan forradalomra szólítja fel a testvériség követőit, "amely levágja a fejeket a rohadt testekről".

Eddig a békés ellenállást választották

Montaszer kirohanása azért meglepő, mert a Muszlim Testvériség egyébként sosem mulasztja el hangsúlyozni, hogy a békés ellenállást támogatja, míg a jelenlegi hatalom az összes Egyiptomban elkövetett merényletet az ő számlájukra írja.

2013 óta számítanak terrorszervezetnek

A hadsereg 2013-ban elmozdította és bebörtönözte a Muszlim Testvériség által támogatott elnököt, Mohamed Murszit, aki Egyiptom első demokratikus úton megválasztott államfője volt. A Muszlim Testvériséget nem sokkal később terrorszervezetnek nyilvánították és betiltották.

Pávatánc

A Muszlim Testvériség olajozottan működő PR-gépezete általában kényesen ügyel a mérsékelt arculat megőrzésére, ugyanakkor nem ez volt az első alkalom, hogy míg

angol nyelvű közleményeiben elhatárolódik az erőszaktól, arabul harcias szóhasználattal ösztönzi tettre követőit.

Legalább hárman ártatlanok voltak

Montaszer bosszúfelhívása ráadásul kapcsolatba hozza a vasárnap kivégzetteket a testvériséggel, pedig több nemzetközi emberi jogi szervezet szerint legalább hárman közülük ártatlanok voltak, ugyanis már hónapokkal az állítólag általuk elkövetett terrorcselekmények előtt őrizetben voltak.

Mobilizálják Murszi híveit

Egy nappal a kivégzések előtt magát Murszit is halálra ítélték a testvériség számos vezetőjével egyetemben. A volt elnököt támogató iszlamista csoportosulások legnagyobb koalíciója, a Nemzeti Szövetség a Törvényesség Támogatására a "puccsista hatalmat" elsöprő tüntetéshullámra szólította fel az egyiptomiakat. "Az ellenállás eszkalációjára szólítjuk a népet, annak érdekében, hogy megbuktassuk ezt az áruló bandát" - állt a közleményben, amely arra buzdította a Murszi-híveket, hogy a tiltakozóakciókat egészen július 3-áig, az exállamfő elmozdításának második évfordulójáig folytassák. A fenyegetések és harcias felhívások ellenére mindeddig csupán néhány kisebb demonstrációra került sor.