500 év börtönre ítélték a kémfőnököt

HORIZONTAL
Inmates hold a member of the Chilean Gendarmes during an uprising at a prison in Atnofagasta, Chile on February 9, 2013. Four Gendarmes and ten inmates were injured during the uprising, which was brought under control within a few hours. AFP PHOTO/FRANCESCO DEGASPERI
Vágólapra másolva!
Immár 500 évnyi börtönbüntetést halmozott fel Manuel Contreras tábornok, a Pinochet volt chilei diktátor egykori titkosrendőrségének őnöke. Korábbi 485 éves büntetését a chilei legfelsőbb bíróság Santiagóban 15 évvel toldotta meg.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanhat éves Contrerasra az újabb szabadságvesztést egy házaspár meggyilkolása miatt szabták ki, amit 1974-ben követett el.

Öt élet is kevés volna

A férfi jelenleg is életfogytiglani szabadságvesztését tölti. Eredetileg emberiesség elleni bűntettek vádjával közel háromszáz évre ítélték, s az elmúlt két évben további éveket szabtak ki rá.

Lázadás az Atnofagasta börtönben Chilében Forrás: AFP/Francesco Degasperi

Egy 1991-es hivatalos jelentés szerint a volt chilei titkosrendőrség (DINA) a Pinochet-diktatúra első éveiben közel 3000 baloldali személyt gyilkolt meg vagy tüntetett el, tízezreket pedig megkínzott.

Augusto Pinochet néhai tábornok 1973. szeptember 11-én az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közreműködésével megdöntötte a demokratikusan megválasztott szocialista Salvador Allende kormányát, és átvette a hatalmat.