Amikor fényképet hamisít a védelmi minisztérium

Vágólapra másolva!
Hamisított fotót tett fel a honlapjára az azeri honvédelmi minisztérium: kiretusálták az örmény zászlót a győzelem napi parádéról készített felvételről.
Vágólapra másolva!

A II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából szombaton rendezett moszkvai katonai parádén felvonultak Azerbajdzsán és Örményország egységei is – méghozzá egymás után, ahogy az orosz nevük alapján következnek az ábécérendben.

Elfelejtették az ábécét

A két ország viszonya az 1990-es évek óta feszült Hegyi-Karabah miatt, és a jelek szerint az azeri védelmi minisztériumban vagy a protokollt, vagy az orosz ábécét nem ismerik.

Azt állítják legalábbis, hogy nem számítottak arra, hogy egymás mögött kell felvonulniuk, a próbák alatt pedig elzárták őket egymástól – mondta Uzerij Jafarov azeri katonai szakértő a BBC-nek, amely feltette egymás mellé az eredeti és a módosított felvételt is.

Orosz katonák mellett külföldiek is részt vettek a díszszemlén Forrás: MTI/EPA/Szergej Csirikov

Az örményeknek tűnt fel

A csalást az örmény hírügynökség vette észre, de feltűnt az orosz Regnum hírügynökségnek is –már csak azért is, mert feltűnően megváltozott a háttérként szolgáló épület, a Történelmi Múzeum homlokzata.

Az azeri védelmi minisztérium – amelynek a honlapján még mindig látható a retusált fotó – nem kommentál, az ügy azonban éles vitát indított el az örmény és azeri közösségi médiában.