Ukrajna hazugsággal vádolja az EBESZ-megfigyelőket

Vágólapra másolva!
Az ukrajnai terrorellenes műveletek parancsnoksága szerint az ukrajnai EBESZ megfigyelő missziója valótlanságot közölt a jelentésében, miszerint az ukrán hadsereg a minap közel félezer lövést adott le Sirokine térségében a szakadárokra.
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi tárca értetlenségét, döbbenetét és felháborodását fejezte ki azt követően, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai speciális megfigyelő missziójának honlapján a terrorellenes műveleti parancsnokság adataival szöges ellentétben álló információkat tettek közzé.

413 lövés

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint az európai megfigyelők azt tapasztalták, hogy április 26-án az ukrán fegyveres erők 413 lövést adtak le különböző fegyverekből a Donyeck megyei Sirokine település azon területeire, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak. Ugyanezen a napon – szintén az EBESZ adatai szerint – a kormányerők által birtokolt szomszédos Bergyanszke falu térségében mindössze két darab, 122 mm-es lövedék becsapódását észlelték.

Más adataik vannak

Az ukrán Védelmi Minisztérium közleménye szerint a terrorellenes műveleti parancsnokság hivatalosan bejelenti, hogy az EBESZ speciális megfigyelő missziója által közzétett adatok nem felelnek meg azoknak az információknak, amelyek az ukrán parancsnokság vezérkarának rendelkezésére állnak, sőt: azokkal szöges ellentétben vannak.

Forrás: AFP/Oleksandr Ratushniak

Telepítsenek térfigyelő rendszert

Az ukrán fél mindezek kapcsán sürgette, hogy az európai biztonsági szervezet mihamarabb kezdje el egy térfigyelő videórendszer kiépítését az ütközési zóna teljes hosszában, mely révén konkrétan rögzíteni lehetne a minszki megállapodásokban rögzített tűzszünet megsértésének minden egyes esetét.

Zaklatják a missziót

Az ukrán Korrespondent internetes hírújság emlékeztet rá, hogy az orosz külügyminisztérium már több ízben felhívta a minszki megállapodást aláíró felek figyelmét arra, hogy az ukrán szakhatóságok rendszeresen zaklatják az Ukrajnában tevékenykedő EBESZ-misszió tagjait, a járműveiket indokolatlanul átkutatják, szállásukat és irodáikat megfigyelés alatt tartják, a misszió tagjainak személyi okmányait pedig napi szinten ellenőrzik.