Túszok is meghaltak egy al-Kaida elleni amerikai akcióban

US President Barack Obama speaks during a joint press conference with German Chancellor Angela Merkel in the East Room of the White House in Washington, DC, February 9, 2015. Obama said Monday no decision had been made on whether to send weapons to Ukrain
Barack Obama
Vágólapra másolva!
Az al-Kaida egy amerikai és egy olasz túsza életét vesztette januári amerikai terrorelhárítási akciókban, amelyekben megöltek a terrorszervezettel együttműködő két amerikai állampolgárt is - jelentette be Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Warren Weinstein amerikai és Giovanni Lo Porto olasz túsz, valamint az amerikai-pakisztáni kettős állampolgárságú Ahmed Farouq, aki az al-Kaida műveleti parancsnoka volt Pakisztánban, az afgán-pakisztáni határ térségében ugyanannak az akciónak a következtében halt meg.

A terrorszervezet másik amerikai tagját, egyben szóvivőjét, Adam Gadahnt egy másik amerikai műveletben ölték meg.

Barack Obama ezt is megmagyarázta Forrás: AFP/Saul Loeb

Obama az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnokaként magára vállalta a felelősséget az összes amerikai terrorelhárítási műveletért, beleértve az általa elrendelt, balul sikerült akciót is, és

akiknek kifejezte együttérzését.

Az elnök szerdán beszélt Weinstein feleségével és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel. A két családnak a Fehér Ház szerint fájdalomdíjat fognak fizetni.

Keserű igazság

Névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyek szerint a túszok egy, az al-Kaida által használt épületre mért dróncsapásban vesztették életüket. Az illetékesek szerint az akció irányítóinak "nem volt alapjuk feltételezni", hogy Weinstein vagy Lo Porto a házban tartózkodott volna, sőt, "csaknem bizonyosak" voltak abban, hogy nincsenek ott.

Matteo Renzi olasz kormányfő Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

"Kegyetlen és keserű igazság, hogy a háború ködében általánosságban és különösen a terroristák elleni harcban tévedések, néha halálos tévedések történhetnek" - mondta az elnök. Obama szerint a túszok életét követelő dróncsapás "az al-Kaida veszélyes tagjaival" is végzett.

Az elnök vizsgálatot rendelt el az incidenssel kapcsolatban, hogy a jövőben el lehessen kerülni a hasonló véletlen áldozatokat.