Intézményesült idegengyűlölet

Vágólapra másolva!
Több mint ötezer külföldi, többségében menedékkérők és afrikai menekültek kényszerültek otthonaik elhagyására a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol három hete a külföldiek ellen irányuló erőszak újabb hulláma tombol - számolt be pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának egyik szóvivője. 
Vágólapra másolva!

Johannesburgban és a közeli településeken feldühödött helyiek több száz, külföldi tulajdonban lévő boltot dúltak és gyújtottak fel az elmúlt napokban, mert úgy vélték, az üzletek illegálisan működnek és a bevándorlók elveszik előlük a munkahelyeket. Az erőszakhullám hat halálos áldozatot szedett.

A rendőrség gumilövedéket vetett be pénteken a vandálok ellen a dél-afrikai fővárosban – írja a CNN. Bevándorlás ellenes jelszavakat skandálva és bozótvágó késekkel felfegyverkezve mentek neki Johannesburgban a helyi lakosok a téglával védekező külföldieknek. A dél-afrikai lakosok bűnözéssel vádolják a bevándorlókat, illetve azzal, hogy elveszik a munkát a helyi lakosoktól.

Forrás: AFP/Stringer

Intézményesült idegengyűlölet

Jacob Zuma, dél-afrikai elnök elítélte a külföldi állampolgárok elleni támadásokat, míg az egyik bevándorló intézményesült xenofóbiának nevezte az erőszakhullámot. A CNN értesülései szerint,a héten8500 ember töltötte az idejét menekülttáborokban, vagy a rendőrségen az erőszak miatt.

Adrian Edwards ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy genfi sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a világszervezetet rendkívül aggasztja a kialakult helyzet, és üdvözlik a dél-afrikai kormány eddigi lépéseit, amelyek az indulatok csillapítására irányulnak.

Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Háborús menekülteket üldöznek

Karin de Gruijl, az UNHCR másik szóvivője rámutatott, hogy az idegengyűlölet elsődleges célpontjai többségében afrikai országokból származnak, például Mozambikból, Malawiból, Zimbabwéből, Burundiból, Ruandából vagy a Kongói Demokratikus Köztársaságból. Hozzátette, hogy a támadások elől menekülők mintegy fele nem rendelkezik hivatalos papírokkal.

Edwards hangsúlyozta, olyan menedékkérők és menekültek az idegengyűlölet motiválta atrocitások áldozatai, akik korábban háború vagy üldöztetés miatt kényszerültek hazájuk elhagyására.

Az ENSZ munkatársai azt mondták, küldöttséget menesztettek Durbanba a kialakult helyzet értékelésére. Az otthonaikból elűzötteket négy átmeneti szálláson helyezték el, de az UNHCR a szálláshelyek számának növekedésére számít.

Az elszabadult erőszak miatt a bevándorlók kövekkel, téglákkal fegyverkeznek fel Forrás: AFP/Mujahid Safodien

Gazdasági bevándorlók

A szomszédos országok hátrányos gazdasági helyzete miatt nagyarányú a gazdasági bevándorlás Dél-Afrikába, és a helyiek közül egyre többen panaszkodnak engedély nélküli üzletekre és illegális kereskedelemre, amiért főként a bevándorlókat tartják felelősnek. A csaknem 50 millió lakosú Dél-afrikai Köztársaság mintegy ötmillió bevándorlónak ad otthont.

A hivatalos statisztikák szerint 2014 negyedik negyedévében 24 százalékos volt a munkanélküliség az országban.