Százezer biztonsági szakembert vetnek be Nepálban

Földrengés Nepálban
Földrengés Nepálban
Vágólapra másolva!
A biztonsági erők több mint százezer tagját vetették be Nepálban a múlt szombati, több mint ötezer halálos áldozatot szedő földmozgást követő mentési munkálatokban - számolt be szerdán Minendra Ridzsa nepáli tájékoztatási miniszter.
Vágólapra másolva!

Több mint 65 ezer katonát, 31 500 rendőrt és a fegyveres rendőri erők további 17 ezer tagját mozgósította Nepál a földrengés sújtotta térségekben - közölte a tárcavezető.

Nem elég a baj

Mindenesetre a szükséget szenvedők megsegítése nem zajlik zökkenőmentesen a himalájai országban: szerdán a fővárosban, Katmanduban mintegy kétszázan tiltakoztak a parlament épületénél, és azt követelték a vezetéstől, hogy indítsanak több buszt Nepál nehezen elérhető térségeibe.

Egy épület romjai Katmanduban Forrás: MTI/EPA/Abir Abdullah

A fővárostól három órányi autóútra és a szeizmikus aktivitás által leginkább sújtott térségek egyikében fekvő Szangasovk falu dühös és elkeseredett lakói elállták a településen áthaladó, segélycsomagokat szállító teherautók útját. Az egyik lakos azt mondta, azért tettek így, mert nem kaptak élelmiszersegélyt, a rizst szállító teherautók megállás nélkül haladnak át a falun.

Verekednek az életért

A Magnus izraeli mentőcsoport tagjai azt mondták, több száz turistát - köztük száz izraelit - menekítettek ki helikopterrel a népszerű magashegyi túrázó helynek számító Rasuva körzetbeli Langtangból. A térség egyik falujára előző nap zúdult lavina. A Magnus egyik tagja azt mondta, verekedések törtek ki a turisták között az élelmiszerhiány miatt, illetve a mentőhelikoptereken lévő helyekért is.

Tízezren is meghalhattak

Sanker Das Bairagi nepáli külügyi államtitkár szerdán közölte, az országnak további szakorvosokra és mentőcsapatokra lenne szüksége.

Egy férfi zokog az egyik áldozat temetésén Katmanduban Forrás: MTI/AP/Bernat Armangue

A nepáli belügyminisztérium szerda déli közlése szerint reggel óta újabb háromszáz holttestre bukkantak, és így a szombati, 7,9-es erősségű földrengés Nepálban fellelt halálos áldozatainak száma már 5006-ra emelkedett. Az ország miniszterelnöke kedden azt mondta: félő, hogy akár tízezer ember halálát is okozhatta a természeti csapás.