Rég zrikáltak így izraeli miniszterelnököt

Obama
US President Barack Obama laughs during a private audience with Pope Francis on March 27, 2014 at the Vatican. The meeting at the Vatican comes as a welcome rest-stop for Obama during a six-day European tour dominated by the crisis over Crimea, and the US leader will doubtless be hoping some of the pope's overwhelming popularity will rub off on him. AFP PHOTO POOL / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Egyik legemlékezetesebb, már az elhangzásakor is gyanús beszédével szembesítette az Egyesült Államok az izraeli miniszterelnököt. A szívélyesnek nem nevezhető húzás az Iránnal kötendő atomszerződés kapcsán kialakult nézeteltérés újabb tünete.
Vágólapra másolva!

Alig burkoltan, egyenesen Benjamin Netanjahunak címzett ábrával igyekszik meggyőzni az Egyesült Államok Izraelt és a világot arról, hogy az Iránnal megkötött nukleáris keretmegállapodás, illetve a júniusban véglegesíteni tervezett szerződés inkább a Közel-Kelet stabilitását segítő lépés, mintsem egy atomfegyverrel rendelkező perzsa államhoz vezető út újabb állomása.

Az amerikai és az iráni külügyminiszter bejelenti a sokat bírált keretmegállapodást Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Ismert, a zsidó állam hevesen ellenzi a Teheránnal kötendő alkut, azzal érvelve, hogy szerződés legitimálná az iráni atomprogramot. Netanjahu ennek veszélyeiről szónokolt március elején a washingtoni kongresszusban – Barack Obama amerikai elnök távollétében –, és közelmúltbeli újraválasztása jelzi, hogy az izraeli közvélemény vevő a szavaira.

A kormányfő Iránnal kapcsolatos legemlékezetesebb alakítása azonban még 2012-ben történt, amikor az ENSZ Közgyűlése előtt egy meglehetősen elnagyolt, bomba alakú ábrával igyekezett bizonyítani: Teherán már csak egy évre van attól, hogy képes legyen atombombát előállítani.

Benjamin Netanjahu emlékezetes beszéde Forrás: AFP/Stan Honda

Egy február végén kiszivárgott hírszerzési dokumentumból azonban kiderült: Netanjahu nem mondott igazat.

Amerika szembesít

Washington most ezt a bomba-motívumot lovagolta meg, hiszen a Netanjahu-féle rajzhoz kísértetiesen hasonlító ábrán magyarázza el, mit nyer a világ az iráni nukleáris alkuval, és ennek hiányában milyen veszélyek fenyegetnének.

A Fehér Ház félreérthetetlen üzenete Forrás: whitehouse.gov

A Fehér Ház szerint a megállapodás nélkül folytatódna az urándúsítás Iránban, a dúsított urán tárolására nem lennének korlátozások, és – az uránércből nukleáris fűtőanyagot képző – centrifugák számára sem vonatkozna semmilyen előírás. Ezzel szemben, ha megegyeznek Teheránnal, az előző aggályok mind megoldódnának, egyúttal kizárnák, hogy a perzsa állam atomfegyverre tegyen szert.

Az aligha valószínű, hogy Izraelt ezzel sikerül meggyőzni, ám a fenti gesztus újabb tünete az Obama és Netanjahu közti, immár évek óta tartó feszült viszonynak, még akkor is, ha a demokrata washingtoni vezetés időről időre hangsúlyozza, hogy a két ország közti szövetségesi kapcsolat továbbra is megbonthatatlan.