Nyilvánosak lesznek a Falkland-háború titkos dokumentumai

A diplomácia és a londoni olimpia, Cristina Fernandez de Kirchner argetin elnök tart beszédet a Falkland szigeteken, 2012 áprilisában
Vágólapra másolva!
Az argentin elnök elrendelte minden, az 1982-es Falkland-szigeteki háborúval kapcsolatos titkos dokumentum nyilvánosságra hozatalát. Argentína továbbra is eltökélt amellett, hogy megszerezze a szigeteket az Egyesült Királyságtól.
Vágólapra másolva!

Harminc napot adott a védelmi minisztériumnak minden, a Falkland-szigeteki 1982-es háborúval kapcsolatos titkos dokumentum nyilvánosságra hozására Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök, tudósít a Theguardian.com.

Nem fegyverrel

Argentína eltökélt abban, hogy megszerezze a Falkland-szigeteket, de nem fegyverrel, hanem párbeszéddel és a nemzetközi jog szabályait betartva, mondta az Argentin elnök a háború 33. évfordulója alkalmából tartott beszédében. „Meg fogjuk érni, hogy a Falkland-szigetek újra Argentínához tartoznak” – mondta.

A britek 74 milliárd fontot költenek

Az Egyesült Királyság 180 millió fontot (73,5 milliárd forintot) tervez költeni a következő 10 évben az állandó argentin fenyegetés ellensúlyozására, jelentette be nemrég Michael Fallon brit védelmi miniszter. Az argentin kormány a bejelentést provokációnak bélyegezte.

Olajat találtak

A Falkland-szigetek fölötti fennhatóság kérdése azért került újra a figyelem középpontjába, mert olajlelőhelyeket fedetek fel nem messze a szigetek partjaitól.

A falklandiak szavaztak

Argentína szerint a Falkland-szigeteket megörökölték Spanyolországtól, amikor kikiáltották a függetlenségüket. Az Egyesült Királyság szintén történelmi hagyományokkal indokolja igényét. 2013-ban a szigetek lakosságának 99,8 százaléka szavazott úgy egy népszavazáson, hogy a Falklandok maradjon Egyesült Királyság része.

74 napig tartott

1982-ben Argentína megszállta a Falkland-szigeteket. A háború 74 napig tartott, 649 argentin és 255 brit katona életét követelte, 3 helybéli lakosé mellett. A szigetek azóta is brit fennhatóság alá tartoznak.