Egy perc csend az uniós csúcstalálkozón

Vágólapra másolva!
Megkezdődött csütörtök délután az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek célja az elsősorban a Földközi-tengeren kialakult migrációs válság kezelése. Orbán Viktor amellett fog érvelni, hogy a tagállamok kapjanak minél szabadabb kezet a saját problémáik megoldásához. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve elmondta: az a probléma, hogy "olyan brüsszeli szabályok kötnek bennünket gúzsba, amelyek lerontják a menekültügyi kérdés magyar kezelésének a hatékonyságát". Ezért - folytatta - amellett fog érvelni, "hogy a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet ahhoz, hogy megoldják a saját problémáikat".

Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának nyilatkozik Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Egy perc csend az áldozatokért

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy vélte: a Földközi-tengeren kialakult migrációs válság oka nem Európa, hanem az érintett térségben kialakult instabilitás, háború és a szegénység. Az uniós diplomáciát az lendítette működésbe, hogy a múlt hét végén több mint 700-an haltak meg, amikor az Észak-Afrikából az európai partok felé tartó hajójuk felborult a tengeren. A tagállami vezetők egy perc csenddel emlékeztek az áldozatokra.

Az egyik áldozat holttestét szállítják el az olaszok Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Megduplázhatják a forrásokat

Az MTI birtokába került közös nyilatkozattervezet szerint az Európai Unió minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza a további szerencsétlenségeket. Ennek érdekében az EU a tervek szerint megduplázhatja a jelenleg zajló uniós határőrizeti műveletek, a Triton és a Poseidon rendelkezésére álló idei és 2016-os anyagi forrásokat, és megerősítheti a missziók eszköztárát, növelve a kutató és mentő tevékenységet az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex mandátumának keretein belül.

Ők gumicsónakkal érkeztek az olasz partokhoz Forrás: AFP/Giovanni Isolino

A nyilatkozatban a tagállamok várhatóan a csempészek hajóinak azonosítását, felkutatását és elpusztítását vállalják.