Hite miatt halt meg édesanya és magzata

Prince of Wales, kórház, Sydney
Vágólapra másolva!
Tragikus körülmények között halt meg egy 28 éves édesanya és meg nem született gyermeke Ausztráliában – írta a Reuters. Az esetről az ausztrál orvosi szaklapja számolt be nemrég, de az asszony nevét nem hozták nyilvánosságra. 
Vágólapra másolva!

A fiatal édesanya hét hónapos terhes volt, amikor leukémiával diagnosztizálták. Mivel a ráknak egy könnyen gyógyítható fajtája támadta meg a szervezetét, a túlélési esélye 90 százalékos volt – de csak akkor, ha vérátömlesztést kap. Csakhogy a nő a Jehova tanúja felekezet tagja volt, hite pedig szigorúan tiltja a beavatkozást.

A haláleset Sydneyben, a Prince of Wales kórházban történt Forrás: Wikimedia Commons

Életveszélyes császármetszés

Orvosai hiába próbálták rábeszélni, nem volt hajlandó alávetni magát a vérátömlesztésnek, ezért – bár sürgősen szükség lett volna rá – gyermekét sem tudták császármetszéssel világra hozni. Félő volt, hogy az édesanya elvérzik a műtét alatt.

„Az orvosok nem merték elvégezni a beavatkozást, mert veszélyeztették volna az édesanya életét” – írta a cikkben a nő egyik kezelőorvosa, Giselle Kidson-Gerber.

Tragikus végkimenetel

A műtétre így nem került sor, az anya vallása miatt pedig továbbra is megtiltotta a vérátömlesztést. A történet azonban tragédiával ért véget: a magzat meghalt az anyaméhben, az édesanyának pedig leálltak a szervei és ő is életét vesztette.

Orvosai szerint mindez elkerülhető lett volna, ha megkapja a vérátömlesztést.

„Mivel a leukémiája majdnem biztosan gyógyítható lett volna, a beavatkozással mind a nő, mind pedig gyermeke életét meg lehetett volna menteni” – írták.