Fejpénzt tűztek ki az al-Shabaab vezetőinek elfogásáért

Vágólapra másolva!
Százezertől negyedmillió dollárig terjedő összegű fejpénzt tűzött ki az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet tizenegy vezetőjére a szomáliai kormány csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb, 250 ezer dolláros jutalom a szervezet "emírjének", azaz első számú vezetőjének, Ahmed Umarnak a kézre kerítéséért jár. Az Abu Ubaida néven is ismert terrorista szeptemberben vette át a szervezet vezetését, miután elődjével, Ahmed Abdi Godanéval végzett egy amerikai légicsapás.

Az "emír" helyettesére, Mahad Karatéra 150 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki, míg további kilenc terrorista - köztük a szervezet szóvivője - kézre kerítéséért 100 ezer dollárt ígért a szomáliai kormány.

Van, akire már nincs szükség

Ugyanakkor a csütörtökön közzétett listán nem szerepel a szélsőséges mozgalom több kulcsfigurájának a neve. Így például nem ajánlottak jutalmat Fuad Mohamed Khalaf (más néven Fuad Shongole) kézre kerítéséért sem, akinek az elfogásáért az Egyesült Államok korábban 5 millió dolláros díjat ajánlott fel.

Az al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában, de ez a szervezet állt a nairobi Westgate üzletközpont ellen 2013-ban elkövetett, 67 ember életét követelő terrortámadás, valamint az idén április elején egy kenyai egyetemi épületben végrehajtott, közel 150 áldozatot követelő vérengzés mögött is.