Fegyveresek tüntetnek Kijevben

Vágólapra másolva!
Az ukrán újfasiszta Jobb Szektor önkéntes zászlóaljának több mint háromszáz fegyverese az Elnöki Hivatal felgyújtásával fenyeget, ha senki sem megy ki tárgyalni hozzájuk.
Vágólapra másolva!

A Jobb Szektor azt követően kezdett tiltakozó akcióba az ukrán fővárosban, hogy a Dnyipropetrovszk és Donyeck megyék határánál lévő bázisukat körbevették az ukrán hadsereg különleges erői. A militarista szélsőséges mozgalom hivatalos Facebook-oldalán közzétett információ szerint a kormánykatonák 11 útzárat létesítettek a bázis körül, golyószórókkal és kiskaliberű gépágyúkkal felszerelkezve.

Április 1-ig volt határidő

Az akcióra hetekkel azt követően került sor, hogy Petro Porosenko elnök parancsba adta az összes ukrán önkéntes zászlóaljnak a fegyveres erőkbe történő betagozódását vagy felszámolását. A Jobb Szektorra vonatkozóan április 1-ig szabtak erre határidőt. Miután a Dmitro Jaros nevével fémjelzett alakulat máig sem tanúsított ráutaló magatartást a parancs végrehajtására, a vezérkar a jelek szerint határozottabb fellépésre szánta el magát.

Mi történik?

A zászlóalj szóvivője úgy nyilatkozott, hogy katonáik csupán azért gyülekeznek most az Elnöki Hivatal előtt, hogy megtudják, mi is történik. Artem Szkoropadszkij hangsúlyozta, hogy a Jobb Szektor egységei hajlandóak ugyan a reguláris hadseregbe történő betagozódásra, ám ennek részleteiről eddig még senki sem egyeztetett velük a vezérkarból.

Forrás: https://www.facebook.com/groups/pravyi.sector.UA/

Provokáció?

„Azért jöttünk, hogy megkérdezzük, hogyan és miképpen gondolják ezt odafönn, az irodákban – mondta a szóvivő. – Az is érdekel, hogy ami most zajlik, csupán valamilyen provokáció-e az Elnöki Hivatal, a Védelmi Minisztérium vagy a vezérkar részéről, s ha igen, kit vonnak ezért felelősségre."

Égni fognak

Szkoropadszkij hozzátette, hogy a tiltakozó akciójuk egyelőre ideiglenes és békés jellegű. Ám ha senki sem áll szóba velük, úgy a következő tüntetés addig fog tartani, amíg az Elnöki Hivatal teljesen le nem ég. A védelmi tárcánál a történtekről eddig csupán annyit közöltek, hogy a Jobb Szektor bázisának közelében a hadsereg egyik különleges deszantos alakulata éppen terepgyakorlaton vesz részt, amit az önkéntes zászlóalj indokolatlanul értelmezett úgy, hogy ellenük irányul.