Mélyen a zsebébe nyúl az Európai Unió

Vágólapra másolva!
Az unió megháromszorozza azt a pénzt, amit eddig a lélekvesztőkön Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került illegális migránsok mentésére fordított - így döntöttek a menekültügy témájában tartott csütörtöki brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó résztvevői.
Vágólapra másolva!

A Triton elnevezésű tengeri mentőművelet eddig havonta mintegy 2,9 millió euróba került.

Illegális bevándorlókkal teli mentőcsónak érkezik olasz vizekre szerdán Forrás: MTI/AP/ANSA/Alessandro Di Meo

A tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli találkozóját annak nyomán hívta össze Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a múlt vasárnap felborult egy illegális menekültekkel zsúfolt hajó, és mintegy nyolcszázan életüket vesztették.

Hajókat és helikoptereket is felajánlottak

Németország és Franciaország két-két, az Egyesült Királyság pedig három hajót, köztük az HMS Bulwarkot is, valamint további eszközöket, például helikoptereket is felajánlott a földközi-tengeri migrációs válság kezelésére.

A németek fregattot és hajót is adnak Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Angela Merkel német kancellár az állam- illetve kormányfők tanácskozását követően elmondta, hogy hazája egy fregattal és egy támogató hajóval járul hozzá a műveletekhez. Megerősítette azt is, hogy egyelőre az uniós tengerihatár-őrizeti missziók költségvetésének megháromszorozásában állapodtak meg, de ha ez sem elég, tovább fogják növelni a műveletek büdzséjét.