Erőszakhoz vezethet egy hirdetés a New York-i buszokon

Vágólapra másolva!
Bírósági döntés szerint a New York-i buszokon is megjelenhet egy nagy vitát kiváltó hirdetés, amelyben zsidók legyilkolásáról van szó.
Vágólapra másolva!

A New York-i tömegközlekedési vállalat nem akarta közzétenni járművein a hirdetést arra hivatkozva, hogy az erőszakhoz vezethet, sőt, akár terrortámadások kiváltó oka is lehet. John Koeltl bíró azonban úgy határozott: az amerikai alkotmány által biztosított szólásszabadság értelmében nem lehet betiltani a hirdetést New Yorkban, amely néhány buszon egyébként már látható Chicagóban és San Franciscóban is - írja a BBC.

A New York-i buszokon is hamarosan feltűnhet az ellentmondásos hírdetés Forrás: AFP/Spencer Platt

Alábecsülik a New York-iak toleranciáját

A bíró indoklásában rámutatott: alábecsülik a New York-iak toleranciáját, és felnagyítják a hirdetés lehetséges hatását. Mindemellett leszögezte, hogy nem érzéketlen a biztonsági megfontolásokkal szemben sem.

A szóbanforgó hirdetés fotóján egy fejét és arcát sálba burkoló, félelmetes kinézetű férfi látható, és egy idézet olvasható, amelyet a palesztin Hamasznak tulajdonítanak: “Zsidókat ölni dicsőség, amely közelebb visz minket Allah-hoz”. “Ez az ő dzsihádja. A tied mi?” – teszik hozzá a kérdést.

Ők állják a cechet

A buszok oldalán megjelenő reklámért a muszlimellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative fizet. A döntés ellen 30 napig fellebbezhet a New York-i tömegközlekedési hatóság.