Az embercsempészek elleni fellépést sürgetik

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió határozott fellépését szorgalmazta az emberkereskedelmet irányító bűnszervezetekkel szemben Matteo Renzi olasz és Joseph Muscat máltai miniszterelnök római közös sajtótájékoztatójukon.
Vágólapra másolva!

Eljött a cselekvés ideje

Menekülttársuk holttestének elszállítását figyelik az életben maradottak Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Joseph Muscat úgy fogalmazott, az emberkereskedők nem dilettánsok, hanem bűnözők, ezért nem szabad őket "futni hagyni". "Itt az ideje, hogy Európa cselekedjen!" - mondta a máltai kormányfő. Hozzátette: a Líbia partjainál vasárnap elsüllyedt hajó áldozataival az emberkereskedők 1-5 millió eurót kerestek.

Humanitárius katasztrófa

Matteo Renzi kijelentette, a Földközi-tengeren humanitárius katasztrófahelyzet alakult ki. Az olasz miniszterelnök szerint célzott katonai fellépéssel lehetne megállítani az emberkereskedőket, és ismételten egy rendkívüli EU-csúcs minél előbbi összehívását sürgette az illegális bevándorlás kérdéséről.

A máltai hatóságokkal beszél az életben maradt maroknyi menekült Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Halálutak

Az olasz miniszterelnök "halálutaknak" nevezte az illegális bevándorlók tengeri átkelését.
Matteo Renzi kijelentette: "húsz évvel ezelőtt szemet hunytunk Srebrenica felett, most nem csukhatjuk be többet a szemünket (...) meg kell akadályoznunk, hogy az embereket rabszolgasorsba kényszerítsék, nem engedhetünk a bűnözőknek, történelmi felelősségünk van".

Az Opielok Offshore Carriers német cég április 12-én készült fotója Forrás: MTI/EPA/DPA/Opielok Offshore Car/-------------------

A menekülteket szállító hajó Líbia partjaitól körülbelül 110 km-re észak süllyedt el vasárnapra virradóra. Az első hírek szerint 700-an vesztek a tengerbe, az olasz sajtó 950 halottról ír.