Amerikai deszantosok képzik ki az ukrán katonákat

Vágólapra másolva!
Petro Porosenko ukrán elnök jelenlétében kezdte meg hétfőn az ukrán katonák kiképzését mintegy háromszáz amerikai deszantos Ukrajnában. A kiképzés a nyugat-ukrajnai Javorivban történik, amely hagyományosan a nyugati szövetségesek és Ukrajna részvételével megrendezett katonai manőverek helyszíne.
Vágólapra másolva!

Amerikai kiképzőtisztek már korábban is jelen voltak az amerikai-ukrán közös hadgyakorlatokon, ez azonban az első alkalom, hogy a 173-as amerikai deszantos dandár ejtőernyősei kiképzést tartanak az ukrán Nemzeti Gárda mintegy 900 katonájának. A kiképzések nyolchetesek, és három szakaszban zajlanak háromszáz-háromszáz ukrán gárdista részvételével. Utána hadgyakorlatot tart az ukrán hadsereg.

A Kremlnek nem tetszik

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője múlt pénteken azt mondta: az ukrajnai helyzetet és a politikai rendezést ingataggá teszi az amerikai katonai kiképzők megjelenése a kelet-európai országban.
Egy hónappal ezelőtt egy kis létszámú, 35 fős brit katonai egység kezdte meg az ukrán katonák kiképzését a dél-ukrajnai Mikolajivban. Múlt kedden Kanada kétszáz katona Ukrajnába küldését helyezte kilátásba.

Védelmi célú fegyvereket kértek

Kijev több mint két hónapja kéri a nyugati országoktól, küldjenek "védelmi célú fegyvereket" a kelet-európai országba, hogy szembenézhessenek a Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szakadárokkal. Ukrajna és nyugati szövetségesei azzal vádolják Moszkvát, hogy folyamatosan katonával és hadieszközökkel látja el a szeparatistákat. Ezt a Kreml vehemensen tagadja. A nyugati országok mindenesetre attól tartanak, hogy a fegyverszállítás esetén tovább éleződhetne a feszültség Oroszországgal, így katonai kiképzők és egyéb segítség mellett döntöttek.