Szinte egyszerre robbantotta fel magát a hét terrorista

Vágólapra másolva!
Összehangolt merényletek sorozatát követték el az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai szerdán az Irak középső részében található Ramádiban, az öngyilkos támadásokban legalább húszan meghaltak és negyvenen megsebesültek - közölte a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

A sajtónak nyilatkozó egyik rendőrtiszt, Musztafa Szamír szerint a merénylők amerikai páncélozott járművekben robbantották fel magukat. Az áldozatok többsége a terrorszervezet ellen küzdő fegyveres.

A robbantások után lövöldöztek

Az Iszlám Állammal rokonszenvező internetes források közlése szerint a merénylők között egy belga, egy szíriai és egy kaukázusi dzsihadista is volt. A város hatóságai rendszeres kijárási tilalommal próbálják megakadályozni, hogy a fegyveres összecsapások polgári áldozatokkal járjanak. A szerdai merényletsorozat több helyszínén a robbantás után lövöldözés kezdődött a szembenállók között - derül ki a rendőrségi nyilatkozatokból.

Ez a bázis

Az Iszlám Állam, amely Irak és Szíria jelentős területeit ellenőrzése alá vonta, már előrenyomulásának tavaly júniusi megkezdése előtt, körülbelül egy évvel ezelőtt részben megszállta Ramádit, amelyet azóta bázisként használt hadműveletéhez. Az iraki kormányerők hónapok óta próbálják őket kiszorítani a városból, de ez egyelőre csak részlegesen sikerült, és az Iszlám Állam rendszeresen támadásokat intéz ellenük.

Eközben

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges síita milicisták behatoltak szerdán Tikrít egyik negyedébe, és megtisztították a városrész egyes területeit az Iszlám Állam harcosaitól - közölték tisztségviselők. A hadsereg most először nyomult be Szaddám Huszein egykori diktátor szülővárosába azóta, hogy kilenc hónappal ezelőtt elfoglalták azt a dzsihadista fegyveresek.