Rablógyilkossággal gyanúsítják az Ajdar zászlóalj katonáit

Vágólapra másolva!
A kijevi kormányzat oldalán harcoló, kegyetlenkedéseiről hírhedt Ajdar zászlóalj számos tagjának előzetes letartóztatását rendelte el az ukrán bíróság.
Vágólapra másolva!

Az őrizetbe vett fegyvereseket banditizmussal, azaz rablások és gyilkosságok sorozatos elkövetésével gyanúsítják – jelentette be internetes oldalán az ukrán Legfőbb Ügyészség korrupcióellenes osztályának vezetője. Pavlo Zsebrivszkij nem tesz említést a letartóztatott katonák pontos számáról. Csupán annyit árul el, hogy a gyanúsítottak elfogásakor a hatóságok nagy mennyiségű fegyvert és olyan értéktárgyakat foglaltak le, amelyek többségéhez civilek vére tapad.

Szabadcsapatok

A magukat az Ajdar zászlóalj tagjainak valló fegyveresek azok közé tartoznak, akik nem értettek egyet a hadtestnek az ukrán Védelmi Minisztérium hatáskörébe sorolásával, ezért különböző szabadcsapatokba verbuválódtak össze. A hadsereg vezérkara katonaszökevényekként tarja őket számon.

Nem tartják be a tűzszünetet

Ezek a csoportosulások nem hajlandók alávetni magukat az érvényben lévő tűzszüneti parancsnak, és olykor pusztító gerillaakciókat hajtanak végre az oroszbarát szakadárok hátországában. Mindeközben a legkegyetlenebb módszereket alkalmazzák, és emellett aláássák a Minszkben lefektetett fegyvernyugvási megállapodást is.