Nyemcov lánya Putyint hibáztatja apja haláláért

Borisz Nyemcov
Bizonyítékai voltak
Vágólapra másolva!
A nemrégiben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus lánya "politikai szempontból" Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősnek tartja az apja haláláért.
Vágólapra másolva!

Zsanna Nyemcova a BBC brit televíziónak adott, s a műsorszolgáltató honlapján ismertetett interjújában hangsúlyozta, hogy apja "Putyin bírálója volt, Putyin ellen harcolt, nem más ellen".

Borisz Nyemcovnak állítólag bizonyítékai voltak az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Politikai gyilkosság

A 30 éves tőzsdei elemző arról beszélt, hogy Nyemcov volt az oroszországi ellenzék legerősebb vezetője, nincs más, aki ennyi tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezne.

Szerinte a volt miniszterelnök-helyettes meggyilkolásával "lefejezték az orosz ellenzéket, mindenki meg van rémülve".

A nő, aki szerint politikailag motivált gyilkosság történt, emellett elmondta, hogy az orosz nyomozó hatóságok nem vették fel vele a kapcsolatot, mivel "nem érdekli őket a független vizsgálat".

Bízonyítékai voltak

Nyemcov a meggyilkolását megelőzően állítólag arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz csapatok jelenlétéről a kelet-ukrajnai Donyec-medencében. Zsanna Nyemcova ennek kapcsán elmondta, hogy nem léphetett be az apja lakásába, ahol az ellenzéki politikus iratait tárolta.

A fiatal nő arról számolt be, hogy amikor apja haláláról értesült "nem tudta elhinni, és még most sem hiszi el", hogy ez megtörténhetett. "Megölték az apámat, nem maradhatok néma" - tette hozzá.

A Kreml előtt lőtték agyon

Borisz Nyemcovot február 28-ra virradóra ölték meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon, egy nappal az ellenzék által szervezett, de aztán elnapolt nagyszabású hatalomellenes tüntetés előtt.

Az orosz ellenzék megrendelt politikai gyilkosságnak tartja az RPR-Parnasz és a Szolidaritás mozgalom társelnökének a megölését.