Netanjahut felkérték kormányalakításra

Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahut, a jobbközép Likud párt elnökét kérte fel új, negyedik kormánya megalakítására Reuven Rivlin izraeli államelnök a március 17-i parlamenti választás eredményei alapján.
Vágólapra másolva!

Az izraeli tévécsatornák szerda este élőben közvetítették a megbízólevél átadását, Rivlin és Netanjahu beszédét. Rivlin az elmúlt két napban tanácskozásokat tartott a kneszetbe bejutott frakciók képviselőivel, akiknek többsége az előző kormányfőt javasolta ismét az ország története harmincnegyedik kormányának megalakítására.

Netanjahu pártja választási győzelme után Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Netanjahu beszédében megígérte, hogy minden izraeli miniszterelnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak. A választások megosztottsága után az izraeli egység fontosságát hangsúlyozta, vallási, faji és nemi különbségek nélkül.

Iránt is megemlítette

A kabinet fő feladatainak az amerikai kapcsolatok javítását, a kormányzati rendszer stabilitását nevezte, hogy ne legyen két év múlva ismét választás, valamint az izraeli társadalom sebeinek begyógyítását, a drágaság enyhítését, a lakásárak csökkentését.

Netanjahu izraeli miniszterelnök (b) és Reuven Rivlin izraeli államelnök Forrás: MTI/EPA/Jim Hollander

Megemlítette azt is, hogy mindent elkövetnek egy rossz iráni egyezmény megakadályozására, ami a hangsúlyozott szándékok ellenére várhatóan tovább növeli a feszültséget a Teheránnal megegyezésre törekvő Washingtoni kormányzattal.

Négy hete van a kabinet felállítására

Netanjahunak négy hét áll rendelkezésére kormányt alakítani, de az április 22-én lejáró határidőt meghosszabbíthatja két héttel, egészen május hatodikáig. Noha hivatalosan csak a megbízólevél szerda esti átadása után indulhatnak meg a koalíciós tárgyalások, a gyakorlatban ezen a héten már több párt vezetőjével találkozott, és megegyezett különböző miniszteri tárcákban a frissen kijelölt kormányfő.

Benjámin Netanjahu a választási kampányban egy szűk jobboldali vallásos koalíciót ígért választóinak, de az izraeli tízes tévécsatorna szakértői szerint egy nagykoalíció létrehozása sem idegen szándékaitól.