Merkel nemet mondott Putyinnak

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár nem vesz részt május 9-én Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójára szervezett győzelem napi ünnepségeken, de másnap ellátogat az orosz fővárosba. 
Vágólapra másolva!

A német kormány egy szóvivője elmondta, hogy

de május 10-én hivatalos látogatást tesz Moszkvában és az orosz elnökkel közösen megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját a Kremlnél.

Angela Merkel nem fogadta el a meghívást Fotó: Szabó Gábor - Origo

A május 10-ei látogatást Berlin javasolta, és Vlagyimir Putyin ezt elfogadta - tette hozzá.

Kevesen lesznek

A második világháborúban a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából szervezett május 9-ei ünnepségeken az ukrán válság miatt várhatóan kevesebb külföldi állami vezető vesz majd részt, mint a tíz évvel ezelőtti, 60. évfordulón tartott megemlékezésen, ahol a többi között az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Japán és Kína vezetői vettek részt.

Még nem tudjuk, Áder elmegy-e

Vlagyimir Putyin budapesti látogatásakor egy félrefordításból adódóan először úgy tűnt, hogy Orbán Viktort hívta meg a szóban forgó ünnepségekre az orosz államfő. Később kiderült, Vlagyimir Putyin meghívása Áder Jánosnak szólt. Erről bővebben itt és itt olvashat.

Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájákoztatóját ide kattintva nézheti meg.