Lemondott a horvát kulturális miniszter

Andrea Zlatar Violić
Vágólapra másolva!
Lemondott Horvátországban a kulturális miniszter szerdán, miután a helyi média hírül adta, hogy az állami számvevőszék jelentése szerint a minisztérium számlájáról többször pénzt vett fel, amit nem igazolt számlákkal, és az összeget részletekben fizette vissza.
Vágólapra másolva!

Andrea Zlatar Violic írásban nyújtotta be lemondását, felvállalva a felelősséget a könyvelési szabálytalanságokért, továbbá elnézést kért a nem megfelelő ellenőrzésért és a pénzügyi szabályok betartásának mellőzéséért. "Annak ellenére, hogy minden tartozás rendezve lett, a pénzügyi szabálytalanságok miatti felelősség logikus következményeként lemondok" – írta levelében.

Kétes pénzügyek

A számvevőszék által 2013-ban végzett ellenőrzés alapján készült jelentésben az állt, hogy a miniszter asszony olyan utakra vett fel útiköltség-előleget, ahová nem utazott el, és többször vett fel készpénzt bankautomatából úgy, hogy nem igazolta számlákkal. A tartozást - miután figyelmeztetést kapott -, visszafizette, havonta levonták a fizetéséből.

Három év alatt ő a kilencedik miniszter, aki lemond Forrás: Flickr / wwwvladahr - Creative Commons license

A minisztériumban történt szabálytalanságokra még múlt héten hívta fel a figyelmet a horvát sajtó. A miniszter asszony azonban egyszer sem nyilatkozott a médiának, ugyanakkor saját párttársai is úgy vélték, hogy le kellene mondania.

Kopnak a miniszterek

Andrea Zlatar Violic a kormányzó szociáldemokrata párt (SDP) koalíciós partnerének, a Horvát Nemzeti Párnak (HNS) a tagja. A horvát sajtó szerint azért kellett napokat várni a lemondására, mert a HNS nem talált köreiben olyan jelöltet, akit kinevezhetett volna a helyére; úgy tűnik, hogy a kormány mandátumának utolsó évében senki sem kívánja elvállalni a funkciót. Három év alatt Andrea Zlatar Violic a kilencedik miniszter, aki távozott Zoran Milanovic kormányából.