Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szergej Lavrov bizakodó Dél-Ukrajna ügyében

Az EBESZ Miniszteri Tanácsának ülése Bázelben
Szergej Lavrov
Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminiszter azt reméli, hogy eredményt hoznak a Moszkvában tartott német-francia-orosz megbeszélések és valóban nyugalomhoz vezethetnek Délkelet-Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov az 51. müncheni biztonságpolitikai konferencián (MSC) mondta el véleményét Angela Merkel német kancellár, Francos Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz államfő szombatra virradóan befejeződött tárgyalásairól.

Az orosz külügyminiszter reméli, hogy a tárgyalások nyugalomhoz vezethetnek Dél-Ukrajnában Forrás: MTI/EPA/Georgios Kefalas

A béke híve

Úgy vélte, a három vezető moszkvai megbeszélése "jó alap egy bizonyos fokú derűlátáshoz". Oroszország a béke híve, és örömmel látná, ha a harcoló felek valamennyi nehézfegyvert eltávolítanának a kelet-ukrajnai válsággócból - tette hozzá, megjegyezve, hogy van lehetőség a súlyos katonai összeütközés elkerülésére.

Ugyanakkor a válság enyhítését célzó további munkát "ultimátumok és fenyegetések nélkül" kell végezni. Felgyorsítaná "Ukrajna tragédiáját", ha a Nyugat az országot "telerakja halált okozó fegyverekkel".
Szergej Lavrov kifejtette: szerinte a válság gyökerét nem az utóbbi egy év folyamataiban kell keresni, hanem elsősorban abban, hogy az Egyesült Államok 25 éve "globális dominanciára" törekszik.

Washington fölényben

Ebbe a politikába illeszkedik a Washington európai fölényének biztosítását szolgáló rakéta-elhárító rendszer, amelynek megvalósításán "megszállottként" dolgoznak az amerikaiak, és nem veszik figyelembe Oroszország jogos biztonsági érdekeit. Ugyanez a mintázat mutatkozott meg a NATO keleti bővítésében is, ami kizárólag a Nyugat érdekeit szolgálta - mondta Lavrov.

Az ukrán válság fordulópontot jelent, a Nyugatnak el kell döntenie, hogy "Oroszországgal szemben, Oroszország nélkül vagy Oroszországgal együttműködve" alakítja tovább a nemzetközi biztonsági rendszert.

A válság eddigi alakulását tekintve nem úgy tűnik, hogy a Nyugat az együttműködést választja, hiszen a nemzetközi jog előírásain átlépve minden lehetőséget megragadott arra, hogy tovább mélyítse a konfliktust, így például közreműködött a Viktor Janukovics korábbi elnök elleni "puccs" megszervezésében és végrehajtásában.

Lavrov szerint a Nyugat támogatásával Kijevben "nemzetiszocialista" erők kerültek hatalomra, és országszerte "etnikai tisztogatásokat" folytatnak.

Kijev tiporja a demokratikus elveket

Az előadás után a hallgatóság kérdéseire válaszolva egyebek között hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra is lábbal tiporja a demokratikus elveket és a kisebbségi jogokat. Nem biztosítja például a gyülekezés jogát, és a magyar kisebbség hiába kérte a kormány, hogy a választókerületi határokat úgy módosítsák, hogy a nemzetiségnek legalább egy képviselője lehessen a törvényhozásban - mondta az orosz külügyminiszter az MSC honlapján közveített fórumon, hozzátéve, hogy Ukrajna azért nem tud túljutni a válságon, mert nem kezeli megfelelő módon az ilyen problémákat.

Az orosz külügyminiszter szavait többször felhördüléssel, néha nevetéssel fogadta a közönség, amelynek soraiban több tucat állam- illetve kormányfő, védelmi miniszter és külügyminiszter foglalt helyet. "Örülök, hogy vannak, akik a jelenlegi helyzetben is jól érzik magukat" - jegyezte meg Lavrov egy alkalommal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről