Muszlimok szolidaritási tüntetése a zsidók mellett Oslóban

Vágólapra másolva!
Egy héttel a koppenhágai merényletek után norvégiai muszlimok tartottak szolidaritási tüntetést a helyi zsidó közösséggel szombat este Oslóban.
Vágólapra másolva!

Hírügynökségi jelentések szerint több mint ezer muszlim élő pajzsot vont az oslói zsinagóga köré, elítélve a múlt szombati, az egyik koppenhágai zsinagóga ellen intézett terrortámadást, amelyben egy zsidó embert meghalt, két rendőr pedig megsebesült. Ugyanez a fegyveres támadó néhány órával korábban a dán fővárosban egy kulturális központnál lövöldözött, egy embert megölve és három rendőrt megsebesítve.

Harc az antiszemitizmus ellen

Az oslói szolidaritási tüntetésre a szervezők szerint az antiszemitizmus elleni harc jegyében került sor. Nem sokkal az után, hogy a helyi zsidó közösség tagjai a szombati ima után elhagyták a zsinagógát, többnyire fiatal muszlimok - köztük fejkendőt viselő lányok - vontak jelképes védőgyűrűt az épület köré.

"Nemet mondunk az antiszemitizmusra", "Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre" - skandálták a szolidaritási megmozdulás résztvevői. "Az akció bizonyítja, hogy sokkal többen vannak azok, akik békét akarnak, mint akik háborúra uszítanak" - fogalmazott az egyik szervező.

A helyi zsidó közösség elnöke, Ervin Kohn egyedülállónak nevezte, hogy ilyen sok muszlim állt ki az antiszemitizmus ellen.
A szolidaritási megmozdulást erős rendőri készültség kísérte, a résztvevők biztonságára mesterlövészek is ügyeltek.

Vita a bevándorlásról

A mintegy 1000 fős norvégiai zsidó közösség az egyik legkisebb Európában, miközben a muszlimok száma a bevándorlás következtében az elmúlt időszakban 150 ezerről 200 ezerre növekedett az északi országban. A bevándorlással kapcsolatos vita felerősödött 2011-ben, amikor a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik a muszlimok bevándorlásának engedélyezése ellen tiltakozva júliusban 77 embert gyilkolt meg Oslo közelében.

A merénylet óta Norvégiában jelentősen nőtt a bevándorlás támogatása. Egy közelmúltban végzett felmérésből kitűnt: a lakosság 77 százaléka azon a véleményen van, hogy a bevándorlók gazdagítják a norvég társadalmat.