Menekültek: sürgős cselekvést szorgalmaz Merkel

Angela Merkel mobil
German Chancellor Angela Merkel (CDU) looks at her mobile phone during a debate at the Bundestag in Berlin, Germany, 24 June 2014. Photo: WOLFGANG KUMM/DPA
Vágólapra másolva!
Igazságos tehermegosztást sürgetett a menekültügy kezelésében az Európai Unió tagállamai között a német kancellár.
Vágólapra másolva!

Szokásos hétvégi videoüzenetében Angela Merkel a kialakult helyzetet rendkívül kedvezőtlennek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a növekvő menekültáradat miatt az európai országok részéről sürgősen cselekvésre van szükség.

Igazságos elosztás

A kancellár kijelentette, hogy a menekültek számára a fogadó országokban megfelelő körülményeket kell biztosítani. Ehhez azonban – mint rámutatott – a terheket igazságos módon kell elosztani az unió tagállamai között. Megfigyelők szerint Merkel ezzel a kijelentésével arra utalt, hogy egyes tagországok jóval több menekültet fogadnak be, mint a többiek.

Angela Merkel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a származási országokban kell megszüntetni azokat az okokat, amelyek az emberek meneküléséhez vezetnek. Ennek érdekében elsősorban politikai stabilitásra van szükség – mutatott rá a kancellár, aki szerint az EU-nak mindezt fejlesztési segéllyel, politikai együttműködéssel, valamint az Afrikai Uniónak nyújtott támogatással kell elősegítenie.

Elzárkózás

Ezzel kapcsolatban a német kancellár utalt Ferenc pápa bírálatára. A katolikus egyházfő ugyanis a közelmúltban azzal vádolta Európát, hogy „elzárkózó magatartást” tanúsít a menekültekkel szemben. „Egy ilyen bírálat természetesen nagy súllyal esik latba” – fogalmazott Merkel, akit egyébként jövő szombaton magánaudiencián fogad a pápa.