1500 orosz katonát dobtak át Ukrajnába

ukrán ukrajna harcok
A tank crew drives past displaying the Ukrainian flag near the eastern Ukrainian town of Luganske in the Donetsk region on February 8, 2015. The United States called on all sides in the Ukraine conflict to refrain from any actions that undercut current peace efforts and voiced concern about renewed "fierce fighting". AFP PHOTO/ VOLODYMYR SHUVAYEV
Vágólapra másolva!
Az ukrán hadsereg szerint 1500 orosz katona érkezet ukrán területre a hétvégén, hadi felszereléssel együtt. Közben úgy tűnik, szerdára megszülethet a békemegállapodás, de a részletek még nem ismertek.
Vágólapra másolva!

Legalább 1500 orosz katonát, 170 harci járművet, illetve 300 hadi felszerelést vittek be ukrán területre a hétvégén - közölte az ukrán hadsereg hétfőn. Többek között Grad rakétarendszerek, teherkocsik, tartálykocsik, autók voltak a szakadárok kezén lévő területre érkezett konvojban - jelentette az AFP hírügynökség.

Ukrajna és a nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy embererővel, fegyverekkel és utánpótlással támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat. Az oroszok tagadnak. Sőt, Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati államokra kente a felelősséget az egész ukrajnai helyzetért az egyik egyiptomi lapnak adott interjúban.

Oroszbarát fegyveres a donyecki reptérnél Forrás: AFP/Dominique Faget

Demilitarizált övezet

Eközben úgy tűnik, szerdára megszülethet egy békemegállapodás a felek között. Egyelőre nem ismertek a tervezet részletei, de a BBC szerint egy 50-70 kilométer széles fegyvermentes övezetet alakítanának ki a jelenlegi frontvonal két oldalán.

Vasárnap telefonon is egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök, és bejelentették, négyoldalú csúcstalálkozó valószínű majd a fehérorosz fővárosban, Minszkben, ha addig sikerül megegyezni a részletekről.

Ukrán páncélos Luganszknál Forrás: AFP/Volodymyr Shuvayev

Az orosz elnök szóvivője tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Angela Merkel német kancellár azzal fenyegette meg Putyint, hogy tovább szigorítják a szankciókat, ha nem írja alá a megegyezést. Eközben az EU külügyminiszterei Brüsszelben megállapodtak a szankciók további kiterjesztéséről, igaz, egy hétre felfüggesztették az életbe léptetését.

Ukrajnában eközben Debalcevo környékén tapasztalhatók heves harcok. Az elmúlt egy napban legalább kilenc ukrán katona vesztette életét. A BBC szerint a harcoknak már összesen 5300 halálos áldozata van, és másfélmillió ember menekült el otthonából.