Washington újabb szankciókkal fenyegette meg Moszkvát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok csütörtökön újabb gazdasági büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Oroszország ellen arra az esetre, ha Moszkva nem hagy fel a kelet-ukrajnai felkelés támogatásával. Az EU külügyminiszterei is tárgyaltak a szankciókról.
Vágólapra másolva!

Az EU szeptemberig meghosszabbítja azoknak a büntető intézkedéseknek a hatályát, amelyeket az ukrajnai válság miatt rendelt el korábban orosz, illetve ukrajnai természetes és jogi személyekkel szemben, és amelyek márciusban járnának le.

A feketelistát ki is bővítik, a kibővített új névsorról pedig február 9-én döntenek az EU-országok külügyminiszterei - közölte Szijjártó Péter csütörtökön Brüsszelben a tanácskozás után.

Nincsenek részletek

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő üdvözölte a döntést, ugyanakkor nem konkretizálta, hogy az Egyesült Államok pontosan mikor és kikkel szemben készül szankciók bevezetésére, csak annyit mondott, hogy Washington az EU-hoz hasonlóan időnként neveket, cégeket vagy ágazatokat ad hozzá a feketelistához.

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár szerdán folytatott telefonbeszélgetésükön egyetértettek abban, hogy Oroszországnak „viselnie kell a következményeit” a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok „anyagi támogatásáért” és a minszki megállapodás kudarcáért.