Vádat emeltek Coulibaly négy segítője ellen

Vágólapra másolva!
A párizsi terrortámadásokat követően a francia kormány az elkövetkező három évben 735 milliót irányoz elő terrorellenes intézkedésekre – jelentette be a szerdai kormányülést követően a miniszterelnök. Az ügyészség vádat emelt a kóser boltban túszokat ejtő Amedy Coulibaly négy feltételezett segítője ellen.
Vágólapra másolva!

A francia titkosszolgálatoknak mintegy 3 ezer embert kell megfigyelés alatt tartaniuk – mondta a kormányülés után Manuel Valls miniszterelnök.

„Jelenleg közel 1300 olyan ember, francia és Franciaországban élő külföldi áll megfigyelés alatt, akiknek közük van szíriai és iraki terrorhálózatokhoz. Ez 130 százalékos emelkedés egy év alatt” – hívta fel a figyelmet. – „Ehhez jön még 400-500 olyan ember, akik régebbi hálózatokban érintettek, plusz még a legfőbb aktív személy a frankofón internetes dzsihadista szférában” – tette hozzá.

Francois Hollande és Manuel Valls. A titkosszolgálatoknak háromezer embert kell megfigyelés alatt tartaniuk Forrás: AFP/Fred Dufour

Vádemelés Coulibaly segítői ellen

Francois Molins párizsi ügyész sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyészség által kedden kihallgatott négy, 22 és 28 év közötti férfi ellen „terrorszervezettel kapcsolatos bűnszövetkezet” és „fegyvertartás” címén emeltek vádat.

Az ügyészség nem vádolja őket a merényletekben való közvetlen közreműködéssel, ezért bűnrészesség velük szemben a vád. A nyomozók munkáját DNS-minták, ujjlenyomatok, a mobiltelefonokról indított hívások listája és térfigyelő-kamerák felvételei segítették.

Coulibaly felesége valahol Szíriában lehet Forrás: AFP/Str

Logisztikai segítség

A négy közül hárman vásárolták meg a terrorista „felszerelését” – azt, amit Coulibaly magán viselt, amikor a kommandósok lelőtték, illetve amit a Gentilly nevű elővárosban bérelt lakásában találtak. A számlákat az egyik gyanúsított lakásában találták meg.

A terrorista és a négy gyanúsított között állandó volt a kapcsolattartás: az elmúlt négy hónapban 360 SMS-t váltotta, és 13-szor beszéltek telefonon.

A gyanúsítottak ügyvédjei ugyanakkor azt állítják, hogy védenceik nem tudtak arról, hogy Coulibaly terrortámadást készített elő, illetve nyomás alatt cselekedtek. Közülük háromnak már volt dolga a rendőrséggel köztörvényes bűncselekmények miatt, de terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt nem szerepeltek a nyilvántartásban.