Tizenéves gyerekre bízták a kivégzést

Vágólapra másolva!
Két újabb túsz kivégzéséről tett közzé videofelvételt kedden az Iszlám Állam nevű terrorszervezet az AFP francia hírügynökség tájékoztatása szerint.
Vágólapra másolva!

Az internetre feltöltött hétperces felvétel tanúsága szerint a két térdeplő férfit egy tíz év körüli kazah származású gyerek lőtte tarkón. A magát Abdalláhnak nevező, hosszú hajú fiú a kivégzés után diadalittasan a magasba emelte a pisztolyát.

A terrorszervezet azt állította a közleményében, hogy a kivégzett túszok az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alkalmazásában álltak. Az Iszlám Állam azzal vádolta meg őket, hogy megpróbáltak beszivárogni a szervezet tagjai közé Szíriában.

Kikérdezték az áldozatokat

A videó alatt futó felirat szerint a 38 éves Mamajev Dzsambulatot és a 30 éves Asimov Szergejt végezték ki. Előbbi Kazahsztánból érkezett, utóbbi származása ismeretlen - közölte a Huffington Post amerikai online hírmagazin.

Agyonlövésük előtt még kikérdezték az oroszul beszélő, kopaszra borotvált férfiakat, akik bevallották, azért küldték őket a térségbe, hogy "információt gyűjtsenek az Oroszországból érkezett harcosokról". Asimov Szergej emellett közölte: azt kapta feladatul, hogy megölje az Iszlám Állam egyik vezetőjét.

Mi leszel, ha nagy leszel?

A felvétel végén ismét Abdalláh látható katonai gyakorlóruhában, a háttérben más egyenruhás gyerekek is vannak. "Mi leszel, ha nagy leszel?" - kérdezte a fiútól a videó készítője. "Én leszek az, aki lemészárolja a hitetleneket. Mudzsahed leszek, ha Allah is úgy akarja" - válaszolta Abdalláh oroszul.

Az orosz hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket. Becslések szerint nagyjából négyszáz orosz állampolgár csatlakozhatott az Iszlám Államhoz, sokan közülük Csecsenföldről érkeztek a Közel-Keletre.

Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam korábban több olyan felvételt is közzétett az interneten, amelyen a csoport tagjai által végrehajtott mészárlások láthatóak. A dzsihadisták tavaly ősszel négy - két amerikai és két brit - túsz lefejezéséről hoztak nyilvánosságra nagy port felkavaró videókat.