Terrorveszély Belgiumban

Belgium, terrorveszély
20150117 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows soldiers at the U.S. embassy pictured after a briefing of Belgian Defence concerning military deployment in the main Belgian cities after wednesday's anti-terrorism operations, Saturday 17 January 2015, in Brussels. Two suspected jihadists were killed in an anti-terrorist operation in Verviers, Eastern Belgium, a third person was wounded and has been arrested. According to the Belgian prosecutor's office, the suspects recently returned from Syria and were planning a major terror operation in Belgium. Several other anti-terror raids took place late on Thursday in Brussels and Halle-Vilvoorde area. 13 people were arrested. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Belgiumban katonák százait vezényelték a terrorveszélynek különösen kitett intézmények védelmére, miután néhány nappal ezelőtt több, terrorcselekményre készülő személyt őrizetbe vettek - jelentette be az ország védelmi minisztere szombaton.
Vágólapra másolva!

A mintegy háromszáz fegyveres egyebek mellett az Egyesült Államok és Izrael brüsszeli nagykövetségét, valamint az Európai Unió és a NATO épületeit védi, de katonákat vezényeltek a brüsszeli zsidó múzeumhoz is.

Készültség Belgium Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Helyi beszámolók szerint Brüsszelben és Antwerpenben is gépfegyveres katonák posztolnak a zsidó iskolák előtt.

Az AP hírügynökség a Twitter-oldalán tett közzé egy felvételt a mozgósításról.

A katonák csütörtökig maradnak

- közölte Steven Vandeput a Reuters brit hírügynökséggel. A katonák legkorábban csütörtökig az utcákon maradnak, a hatóságok aznap vizsgálják felül a helyzetet.

Fegyverrel a kezében egy katona, Belgiumban Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

A terrorkészültséget azután emelték a második legmagasabb szintre az országban, hogy a rendőrség csütörtökön terrorellenes akciót hajtott végre a kelet-belgiumi Verviers-ben. A műveletben két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. A belga államügyészség szerint az érintettek jelentős terrorcselekményt készültek elkövetni Belgiumban. A történtekről bővebben a korábbi cikkünkben olvashat.