Terrorcsoportot számoltak fel Belgiumban, országszerte rajtaütések

belgium terror
Vágólapra másolva!
Legalább két halottja van egy terrorellenes akciónak a belgiumi Verviers központjában. Állítólag a Charlie Hebdo elleni terrortámadáshoz hasonló merényleteket előztek meg a hatóságok, szinte az utolsó pillanatban. Országszerte rendőrségi rajtaütések zajlotak csütörtök késő éjjelig, még éjfél körül is érkezett hír üldözésről és lövésekről. Az országban a négyfokozatú skálán hármasra emelték a terrorkészültséget.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású terrorellenes akció zajlik, illetve zajlott csütörtök kora estétől Belgiumban. Legalább tíz helyszínen voltak rendőrségi akciók, a célpontok dzsihádista szélsőségesek feltételezett rejtekhelyei. A terroveszély miatti készültséget hármasra emelték a négyfokozatú skálán. Még késő este is érkeztek jelentések lövésekről, és a helyzet elég zavarosnak tűnik.

Az egész a kelet-belgiumi Verviers-ben kezdődött csütörtök kora este, ahol két embert megöltek, egyet megsebesítettek és letartóztattak a belga rendőrség különleges egységei. Eric Van Der Sypt a belga ügyészség szóvivője esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a gyanúsítottak azonnal lőni kezdték a rendőröket, amint megközelítették őket, de sem rendőr, sem civil nem sebesült meg.

Ezen a videón lövések hallatszanak, és egy lángoló nappali látszik, benne sisakos alakokkal, feltehetően a helyszínről:

A videó készítője a Facebookján azt írta, mindenki ingyenesen használhatja a felvételt, azzal a feltétellel, hogy odaírja: "Nem akarunk polgárháborút!"

A főügyész szerint a terrorista csoport nagyszabású merényletekre készült, az ügyben a nyomozás még a párizsi terrortámadások előtt indult, és a két ügynek valószínűleg nincs köze egymáshoz, bár keresik a közös szálat. Egyes belga lapok tudni vélik, hogy a belgiumi fegyveresek ugyanattól az illegális hálózattól szerezték be fegyvereiket, mint Amedy Coulibaly, aki egy rendőrnőt megölt, majd egy párizsi kóser üzletben túszokat ejtett, és négy emberrel végzett a múlt héten.

Útlezárás Verviers-ben Forrás: AFP/Bruno Fahy

Rajtaütések Belgium-szerte, lövések másutt is

A terroristák rendőrőrsöket, rendőröket akartak megtámadni, és több gyanúsított még szabadlábon lehet – írja a Standard belga lap. A hatóságok több helyszínen is terrorellenes rajtaütéseket hajtottak végre: Brüsszelben Halle-Vilvoorde-ben, Molenbeekben, Schaerbeekben és Anderlechtben is. A főügyész szerint a rajtaütések egy terrorista sejt tagjai ellen irányulnak, és további letartóztatások is várhatók, de a részletekről majd csak péntek délelőtt számolnak be.

A Dhnet.be belgiumi hírportál meg nem erősített értesülései szerint Anderlechtben robbanóanyagokat találtak a rendőrök egy épületben, és Molenbeekben is volt rendőrségi rajtaütés, aminek során több embert őrizetbe vettek. Brüsszelben ugyanakkor több gyanúsított elmenekült a rendőrök elől. A Le Soir szerint országszerte tíz helyszínen zajlik terrorellenes akció, és Vilvoorde-ben is hallottak lövéseket, a brüsszeli metróban Ribaucourt állomáson pedig letartóztattak egy fegyverest csütörtök délután, aki azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!".

Éjfél előtt nem sokkal a Standard belga lap azt jelentette, hogy Liege két kerületében - Amercoeurban és Angleurben is lövéseket hallottak. A Dhnet.be szerint üldözés volt, és egy lövés.

Rendőrök készültségben Brüsszelben Forrás: AFP/Jonas Roosens

Kalasnyikovok voltak náluk

A Standard szerint Verviers-ben három férfit tartóztattak fel a rendőrök nem sokkal csütörtök este hat óra előtt. Kalasnyikovok voltak náluk, és azonnal lőni kezdték a rendőröket. Hosszú percekig tartott a tűzharc. Szemtanúk a Twitteren arról írtak, hogy három-négy nagy robbanást és lövöldözést hallottak a városban.

A Le Soir francia nyelvű belga lap két feketébe öltözött észak-afrikai fiatalról ír egy szemtanú beszámolója alapján. A szemtanú azt mondta, két lövést hallott a város központjában, utána látta meg a két menekülő alakot, egyiküknél fekete táska volt, és a város pakisztáni-afgán negyede felé menekültek, mielőtt mindent lezárt a környéken a rendőrség.

Helyszínelők dolgoznak Verviers-ben Forrás: AFP/Bruno Fahy

Szíriát megjárt dzsihádisták

A lap szerint az eset a rue de la Colline környékén történt, nem messze a vasútállomástól. A környező utcákat lezárták, a helyszínen mentőket is láttak. A Le Soir este azt jelentette, hogy a városban már a második épületet vizsgálják át a rendőrségi helyszínelők.

A belga lapok szerint az eset főszereplői Szíriát megjárt dzsihádisták, akik eleve rendőri megfigyelés alatt álltak. A belga rádió szerint volt köztük egy csecsen is, aki jól ismert arc a terrorista körökben. A Standard szerint a belga terrorelhárítás az elmúlt napokban éjjel-nappal dolgozott az ügyön, hogy megelőzze a terrortámadást. A nyomozás két hete indult, a gyanúsítottak autóit, lakásait lehallgatták, és a rendőrök arra jutottak, hogy a szélsőségesek nagyszabású akcióra készülnek - jelentette az RTBF belga televízió. Verviers-ben rendőrruhákat, négy Kalasnyikovot, bombakészítésre szolgáló eszközöket találtak a házkutatás során. Az ügyészség szerint további letartóztatások várhatók.

A rendőrségi akció helyszíne Verviers-ben:

Az LCI belga televízió szerint kapcsolat van a belgiumi csoport és a párizsi kóser étteremben múlt pénteken túszokat ejtő Amedy Coulibaly között: állítólag ugyanattól az illegális hálózattól szerezték be a fegyvereiket.

A Verviers közelében fekvő Eupen lapja, a Grenzecho.net azt írja, hogy a környék lakóit arra kérték a hatóságok, hogy ne hagyják el otthonaikat. A verviers-i polgármester este kilenckor már azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a helyzet nyugodt. Helyi beszámolók szerint az utcákon komoly rendőri jelenlét tapasztalható, elsősorban a hivatalos épületek környékén.

– idézett a liege-i La Meuse egy rendőrségi forrást név nélkül.

A 65 ezer fős Verviers Liege tartományban fekszik. Az AFP szerint a városból 6-10 muszlim fiatal utazott Szíriába az utóbbi hónapokban.

Az alábbi térképen a rendőri rajtaütések helyszíneit gyűjtötte össze a Le Soir:

Belgiumban számottevő a muszlim fanatikusok jelenléte. A Centre for the Study of Radicalisation brit kutatóintézet becslései szerint a 11 milliós országból legalább 300 ember utazott Szíriába harcolni a fanatikusok oldalán – írja a Guardian brit lap. Belgium legismertebb radikális muszlim szervezete, a Sharia4Belgium jelenleg is egy nagy bírósági per főszereplője. Az ügyészség azzal vádolja a Sharia4Belgium 46 tagját, hogy terrorszervezethez tartozik, és hogy fiatalokat vetettek alá agymosásnak, hogy Szíriába menjenek szent háborúba.

Tavaly Brüsszelben négy embert ölt meg egy fegyveres, amikor lövöldözni kezdett a Zsidó múzeumban. A lövöldöző egy francia állampolgár volt, aki korábban Szíriában harcolt.

Antwerpenben a helyzetre való tekintettel nem lesz tanítás a zsidó iskolákban pénteken.