Aknavetővel lőttek ki egy donyecki trolibuszt

Vágólapra másolva!
Lövedék csapódott egy trolibuszba csütörtökön a kelet-ukrajnai Donyeck harcoktól eddig megkímélt egyik kerületében, s a találat következtében 13 ember vesztette életét - jelentette a francia hírügynökség a polgármesteri hivatal egyik tisztségviselőjére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

"Tizenkét ember halt meg a trolibuszban, egy ember pedig egy közelben haladó autóban vesztette életét" - mondta el a város mentőszolgálatának egyik munkatársa. A sebesültek számát a mentők legfrissebb közlése húszra teszi, közülük többeknek súlyos az állapota.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériumának" egy képviselője az orosz hírügynökségnek később 9 halottról és ugyanennyi sebesültről számolt be. A szakadár forrás szerint a támadás reggel fél kilenckor történt.

A Reuters fotóriportere hat halottat látott a helyszínen, és azt írta, hogy a közeli épületek ablakai kitörtek a robbanás erejétől.

Egy mikrobuszból tüzeltek

Az első tudósítások még egy zsúfolt villamosmegállót ért támadásról számoltak be és arról, hogy egy mikrobuszra szerelt aknavetőből lőttek ki szemtanúk szerint öt aknagránátot a város Lenin kerületében lévő megállóra.

Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló városban a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak, az ellenőrző pontokon minden járművet megállítanak, és keresik a szemtanúk által leírt mikrobuszt.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében a Moszkva támogatását élvező szeparatistákat tette felelőssé a civilek halálát okozó támadásért. "Az ilyen terrortámadások miatt békés ukránok halnak meg. Oroszországnak meg kell állítania a terroristákat" - írta Klimkin a mikroblogportálon.

A terroristákat okolják

Az ukrán védelmi tárca közleményében szintén a "terroristákat" okolta a történtekért, hangsúlyozva, hogy a trolibusz elleni támadás Donyeck "egy olyan negyedében történt, ahol nem folynak összecsapások".
A délkelet-ukrajnai megyeszékhelyen - amelynek repülőteréért hónapok óta heves harcokat vívnak a repülőteret védő ukrán katonák és az ostromló szakadár erők - nem ez az első eset, hogy találat ér egy tömegközlekedési eszközt.

Szerda este egy autóbusz utasa halt meg így a város egy repülőtér közeli negyedében.
Január 13-án tíz civil halt meg, 18 pedig megsebesült, amikor tüzérségi lövedék csapódott autóbuszukba a Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében, egy ellenőrző pontnál. A kijevi kormány és a lázadók egymást vádolták a támadás elkövetésével. A Kijevnek alárendelt Donyeck megyei ügyészség terrorcselekmény gyanújával indított eljárást az ügyben.

Színtiszta provokáció

Az orosz külügyminisztérium "színtiszta provokációnak" minősítette csütörtökön a támadást.

"Emberiesség elleni bűntettnek, színtiszta provokációnak tartjuk ezt az incidenst, amelynek célja az Ukrajnában kialakult válság békés megoldására tett törekvések aláásása" - olvasható a külügyi tárca közleményében.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az oroszbarát szeparatistákat és a moszkvai vezetést tette felelőssé a támadásért.