Szíriában rakétázott Izrael

Vágólapra másolva!
A Hezbollah libanoni siíta szervezet magas rangú vezetőivel végzett egy izraeli légicsapás Szíriában. Egy katonai konvojt lőttek helikopterről és harci repülőről, legalább öt ember meghalt.
Vágólapra másolva!

Legalább öt fegyveres, köztük magas rangú vezetők halálát okozó légicsapásokat hajtott végre Izrael vasárnap délután Szíriában a libanoni siíta Hezbollah szervezet katonai konvoja ellen. Katonai helikopterről és harci repülőgépekről lőttek rakétákat a szomszédos Libanonból és a szintén siíta Iránból származó, de Szíriában harcoló fegyvereseket szállító járművekre a Golán-fennsík izraeli határhoz közeli, de szíriai részén, Quneitra körzetében.

A csapásokban életét vesztette több libanoni és iráni fegyveres, köztük Abu Áli al-Tabtabái iráni tiszt, valamint a konvojt vezető Abu Ísza Abdesz-Szalím, a Hezbollah Szíriában harcoló egységeinek második legfontosabb parancsnoka, illetve Dzsihád Mugníje, a Hezbollah 2008-ban egy damaszkuszi merényletben megölt ideológusának és katonai vezetőjének, Imád Mugníjének a fia.

Hivatalosan nem vállalták

Izraeli lapértesülések szerint Dzsihád Mugníjét három hónappal ezelőtt nevezték ki a Golán-fennsíkon, a szíriai-izraeli határ mentén harcoló Hezbollah-egységek parancsnokává. Az akciót egy meg nem nevezett izraeli katonai forrás megerősítette, de hivatalosan nem vállalta magára az izraeli vezetés.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője egy interjúban a közelmúltban kijelentette, hogy a „Hezbollah ma erősebb, mint valaha. Ha izraeli támadás lesz Libanon ellen, akkor megfelelünk az elvárásoknak”- emlékeztetett a Maarív nevű izraeli újság honlapja vasárnap.