Portugál állampolgárságot kaphatnak az elűzött zsidók leszármazottai

Vágólapra másolva!
A kabinet által jóváhagyott törvénytervezet kettős állampolgárságot ajánl fel a szefárdoknak, ahogy egykor az Ibériai-félszigeten élő zsidókat nevezték. Hasonló rendelkezés vár parlamenti jóváhagyásra Spanyolországban is.
Vágólapra másolva!

Az elűzöttek leszármazottai főként Izraelben, Törökországban és a Balkánon, valamint Németalföldön élnek, de sokan távoli földrészekre is elvándoroltak. A portói izraelita közösség Hongkongból, az Egyesült Államokból és Indiából is kapott az állampolgárság ügyéről érdeklődő leveleket.

A törvény hatálybalépésének időpontját rövidesen bejelentik. Hasonló rendelkezés vár parlamenti jóváhagyásra Spanyolországban is. Mindkét ország egyfajta jóvátételnek szánja az állampolgárság „visszaadását”.

Tíz hónapot kaptak

Portugáliában egykor több tízezer zsidó élt, de elüldözték őket. Az első rendeletet 1496-ban, spanyol nyomásra hozták ellenük. Mánuel király tíz hónapot adott a közösség tagjainak, hogy áttérjenek a katolikus vallásra, vagy távozzanak az országból. Később azonban megtiltotta a kivándorlást, és kényszerrel megkereszteltette őket.

Lisszabonban 1506-ban több mint kétezer embert legyilkoltak az áttértek közül is. Az 1536-ban felállított portugál inkvizíció tovább fokozta az elnyomást: üldözték, kínozták és sokszor máglyán megégették a zsidókat.

Ma mintegy ezren lehetnek az országban.