Orvosi okokból elhalasztották a szaúdi blogger megkorbácsolását

Vágólapra másolva!
Egy blogger megkorbácsolása és egy burmai nő nyilvános lefejezése ismét a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe állította a szaúd-arábiai igazságszolgáltatást és emberjogi helyzetet.
Vágólapra másolva!

A burmai Laila Bint Abdul Muttalib Baszimot hétfőn fejezték le Mekkában, miután végigvonszolták a városon, és négy rendőr fogta le a kivégzéshez.

Bűnösnek találták hétéves nevelt lánya meggyilkolásában és szexuális bántalmazásában – számolt be a brit Independent.

A YouTube-on egy ideig fenn volt a kivégzéséről készült videó, amelyből kiderül, hogy a hóhér háromszor csapott le, mire sikerült lefejeznie az asszonyt, aki közben egyfolytában azt sikította, hogy nem gyilkos. A videó később lekerült az oldalról annak „sokkoló és undorító tartalma miatt”.

Két módszer a lefejezésre

Mohammed al-Szaídi emberjogi aktivista a Middle East Eye-nek elmondta, hogy kétféleképpen fejeznek le embereket: az egyik esetben adnak nekik előtte fájdalomcsillapítót, a másikban nem. „Ezt az asszonyt fájdalomcsillapító nélkül fejezték le – azt akarták, hogy minél fájdalmasabb legyen a kivégzés” – állította.

A szaúdi belügyminisztérium közleménye szerint a büntetés összhangban állt az elkövetett bűntett súlyával.

Egyre több a kivégzés

A brit lap emlékeztet rá, hogy riasztó mértékben emelkedik a lefejezések száma Szaúd-Arábiában: idén már hét embert végeztek ki ilyen módon. 2013-ban 78, tavaly már 87 halálos ítéletet hajtottak végre az országban.

A lefejezése egyébként még a leghumánusabb büntetésnek számít, hiszen a bíróság egy sor bűntett – például gyilkosság, nemi erőszak, házasságtörés, sőt még fegyveres rablás – miatt is kiszabhat halálbüntetést, ami akár megkövezés is lehet.

Az Amnesty International kampányt indított a blogger kiszabadítása érdekében Forrás: AFP/Martijn Beekman

A blogger egyelőre gyógyulhat

Orvosi okokból elhalasztották viszont Raif Badavi blogger eheti megkorbácsolását. A 30 éves férfit tízéves börtönbüntetésre és ezer korbácsütésre ítélték az iszlám megsértése miatt. Az ítélet szerint minden pénteken ötven korbácsütést mérnek ki rá.

A bűne az, hogy létrehozott egy liberális, szekuláris honlapot. Többek között Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is arra kérte Abdallah bin Abdel-Azizt, az ország uralkodóját, hogy részesítse kegyelemben Badavit – egyelőre eredménytelenül, mert az ítélet fölfüggesztése csupán ideiglenes.

Az Amnesty International élesen elítélte a blogger büntetését, és nemzetközi kampányt indított a szabadon bocsátása érdekében.

Hágában a szaúdi nagykövetség előtt tiltakoztak Forrás: AFP/Martijn Beekman